Документ передадуть Міжнародному арбітражному трибуналу з морського права ООН.

Меморандум у присутності міністра закордонних справ Дмитра Кулеби (на знімку праворуч) підписав його заступник, який є агентом України у міжнародних судових інстанціях, Євгеній Єнін (на знімку ліворуч). За його словами, до захисту українських інтересів також залучили британську компанію, яка спеціалізується на оцінці шкоди, завданої кораблям.

"Згідно з вимогами Меморандуму і Арбітражного трибуналу, цей документ є конфіденційним. Тому я не можу нині говорити про конкретну суму, яку ми вимагаємо від РФ, але ми можемо говорити про структуру зазначеної шкоди, – розповів Є. Єнін. – Перший її елемент – це шкода, завдана Військово-Морським Силам України за ремонт суден та за неможливість їх використання протягом року. Другий елемент - це матеріальна та моральна шкода, завдана нашим морякам, яких незаконно утримували в російській в'язниці Лефортово понад 9,5 місяця. Крім того, це шкода державі Україна за порушення її прав".

Як пояснив заступник міністра закордонних справ, за регламентом, після 22 травня, російська сторона матиме три місяці на висловлення заперечень щодо юрисдикції у цій справі. Рішення щодо подальшого перебігу розгляду прийматиме Арбітражний трибунал, який може або розділити процес на дві стадії – юрисдикційну та по суті – або об'єднати їх і розглядати як єдине ціле.

На рішення Трибуналу в МЗС очікують у кінці 2022-го - на початку 2023 року.

Нагадаємо, у листопаді 2018 року три українські кораблі з 24 членами екіпажів здійснювали мирний, плановий перехід з бази в Одесі до української бази в Азовському морі. Для цього треба було пройти повз тимчасово окуповану територію АРК через Керченську протоку й увійти в Азовське море. РФ атакувала наші кораблі, проти них була застосована зброя, наші моряки опинилися у полоні й утримувалися у російській в'язниці Лефортово.

Як нагадав Дмитро Кулеба, тоді було розгорнуто два напрями роботи з Росією. На першому – президент та уряд працювали над тим, щоб повернути моряків та кораблі до України. На другому – була ініційована справа проти РФ у Міжнародному трибуналі з морського права відповідно до Конвенції ООН з Морського права.

"Попередня команда МЗС досягла значного успіху у вигляді рішення про тимчасові заходи у цій справі. Росія була зобов'язана відпустити моряків й повернути під контроль України три кораблі – "Нікополь", "Бердянськ" та "Яни-Капу". Росія традиційно робила вигляд, що "их там нет", вони нічого не повинні робити й ігнорувала цей наказ. Це лише загострювало ситуацію. Зрештою, завдяки політичним перемовинами, особистому залученню Президента Володимира Зеленського, вдалося звільнити моряків і повернути кораблі. Кораблі повернули в жахливому стані. По суті, вони стали об'єктом свідомого мародерства й потребували значних зусиль для відновлення", – розповів очільник МЗС.

Утім, за його словами, "ми не прагнемо помсти. Ми прагнемо справедливості".

"Я, як міністр, команда Міністерства закордонних справ, команда уряду, Офісу Президента, наші юридичні радники, Офіс Генерального прокурора, всі, кожен орган, задіяний у цьому процесі, прагне одного – справедливості. Ми цього добиватимемося всіма доступними засобами. Міжнародний трибунал з морського права – один з них", – підкреслив Дмитро Кулеба.

За його словами, Росія має відповісти за порушення Конвенції ООН з морського права, за утримання протягом дев'яти місяців у російській тюрмі наших моряків і за утримання протягом 11 місяців наших кораблів.

Фото з Youtube-каналу МЗС України.