Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики Верховної Ради України у порядку контролю за виконанням законів "Про культуру" та "Про кінематографію" провів виїзне засідання на державних підприємствах "Українська студія хронікально-документальних фільмів" і "Національна кінематика України".

Голова комітету Олександр Ткаченко, відкриваючи засідання, зазначив, що "їх діяльність все менше нагадує діяльність кіностудій, а все більше нагадує майданчик для нової забудови житловими будинками".

"Ми з комітетом були на двох київських державних кіностудіях. Одна з них – "Укркінохроніка" - викликала шок. По іншій, "Національній кінематиці" – питання до правоохоронців та відповідальних державних установ. Суть проста – за статусом, перебуваючи начебто у державній власності, вони де-факто перебувають або повністю, або частково під управлінням приватних структур.

Причому у випадку "Укркінохроніки", за рішенням судів на її території мають бути житлові будинки. Верховний суд, який прийняв це рішення, також поживився територією для себе. А кіноархів з унікальними історичними зйомками, починаючи з 1930-х років, знаходиться під загрозою знищення. У випадку з "Національною кінематикою" – через оборудки з боргами просто відхопили половину території", – написав голова комітету на своїй сторінці у Фейсбуці.

Рішення про проведення виїзного засідання комітету було ухвалене народними депутатами на засіданні підкомітету у сфері кінематографу та реклами ще 12 лютого за результатами обговорення інформації щодо можливого доведення "Укркінохроніки" та "Національної кінематики України" до банкротства. На думку членів комітету, шляхом відчуження державного майна під комерційну забудову, відбувається знищення підприємств, на базі яких, аби зберегти національне культурне надбання – документальні стрічки, необхідно створити Державний фільмофонд України. Депутати наголошують, що на території ДП "Укркінохроніка" знаходиться унікальний документальний кінофонд, а ДП "Національна кінематика України" володіє зібранням кіноматеріалів, цінність яких з часом тільки зростає.

Народні обранці під час виїзного засідання ознайомилися з умовами зберігання фільмофондів (на знімку).

Голова підкомітету у сфері кінематографу та реклами Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Павло Сушко назвав стан зберігання унікальних кіноматеріалів жахливим - записи не оцифровані, їх облік не ведеться, вони не охороняються належним чином.

За його словами, комітет дасть доручення профільним міністерствам і правоохоронним органам розібратися, на яких підставах був укладений договір з інвестором, згідно з яким, за погашення боргів "Українська студія хронікально-документальних фільмів", він отримує територію підприємства під забудову. 

"І тільки коли наш комітет наприкінці минулого року дізнався про це - процес побудови нових житлових комплексів призупинився. Те, що ми побачили, було схоже на театр тіней. Ніхто нічого не знає з нинішніх відповідальних осіб, а попередники попередників вже далеко", – наголосив Олександр Ткаченко. 

Павло Сушко зазначив, що "і кіноспільнота, і громада зацікавлені, щоб тут було кіновиробництво".

"Мій батько працював редактором на Київнаукфільмі (нинішня Національна кінематика). Там я часто бував у дитинстві. За дивним збігом обставин, багато з тих, з ким працював, робили свої перші фільми саме там. Історія не про сантименти, а про передачу естафети поколінням, – зазначає голова комітету. – Сьогодні українське кіно відроджується. Тому, крім того, щоб розібратися, хто винен, що державне (!) майно та ще й зі статусом національного пішло майже під три чорти, без збереження профілю кіностудій - ми обов'язково розберемося. А от що робити далі з реформою державних кіностудій, які держава вже понад десять років залишає напризволяще, – вирішимо в дискусії з експертами, Кабміном та депутатами найближчим часом".

Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики прийняв рішення звернутися до Кабінету Міністрів України з рекомендацією передати майно вказаних державних підприємств в управління новому Міністерству культури та інформаційної політики України. Також депутати рекомендують провести аудит центрального і обласних кіноархівів. Крім того, комітет звернеться до правоохоронних органів щодо виявлення можливих фактів злочинної діяльності при процедурі санації кінопідприємств.

Прийнято рішення взяти на постійний контроль подальше збереження Державного фонду фільмів України, а саме фільмових колекцій "Української студії хронікально-документальних фільмів" і "Національної кінематеки України".

У виїзному засіданні комітету також взяли участь представники Міністерства культури та інформаційної політики, Міністерства юстиції України, Фонду державного майна України, Національної поліції України, СБУ, експерти у сфері кіно.
Світлана ЧОРНА.

Фото із сторінки Олександра Ткаченка у Фейсбуці.