Під час телефонної розмови з лідером Фінляндії Президент України Володимир Зеленський наголосив на важливості безумовного гарантування безпеки українців при виїзді на роботу до Фінляндії.

«Хочу підтвердити, що наша позиція базується на гарантуванні умов безпеки українців у зв’язку з пандемією COVID-19, а також на виведенні з тіні процесу трудової міграції, встановленні чітких і прозорих рамок для легального працевлаштування українців за кордоном. Дуже ціную, що з Фінляндією домовлено про легальні контракти на понад три місяці, оформлення медичного страхування та комфортного проходження карантину», – зазначив Володимир Зеленський, повідомляє прес-служба Президента України.

Володимир Зеленський також зауважив, що сезонна співпраця стає важливим напрямком двосторонньої взаємодії України та Фінляндії. У цьому контексті він підтвердив зацікавленість нашої держави в започаткуванні діалогу в сфері менеджменту лісового господарства.

«Україна передала на розгляд фінляндської сторони проект міжурядової угоди про працевлаштування та співпрацю у сфері трудової міграції. Прошу вашого сприяння у прискоренні підготовки цього документа до підписання», – сказав глава Української держави.

Співрозмовники також відзначили конструктивну взаємодію в питанні забезпечення своєчасного повернення додому громадян обох держав у період дії карантину.

Володимир Зеленський висловив подяку за допомогу Україні в боротьбі з коронавірусом, здійснену через Фінляндський комітет Червоного Хреста. Він звернувся з проханням про подальшу підтримку нашої держави у співпраці з міжнародними фінансовими організаціями.

Також Володимир Зеленський повідомив, що Україна та МВФ погодили нову програму stand-by в обсязі 5 мільярдів доларів терміном на 18 місяців. «Усі передумови для початку практичної роботи за програмою МВФ виконані, гроші фонду спрямовуються на збереження платіжного балансу та підтримку бюджету», – наголосив глава Української держави.

На прохання Президента Фінляндії окрему увагу було приділено безпековій ситуації на Донбасі. Володимир Зеленський подякував за незмінну підтримку Фінляндією суверенітету й територіальної цілісності України.

Саулі Нііністьо запросив Президента України після закінчення пандемії коронавірусу відвідати Фінляндію, повідомила прес-служба Президента України.