Спалах АЧС стався на приватній фермі з бійнею поруч із містом Каховка.

А оскільки мешканці сусіднього селища Любимівка також возили туди свою худобу для забою, цей населений пункт визнали «зоною захисту». Тобто всіх свиней з тутешніх господарств (їх нарахували 1300) облікували. У кожної десятої з них мали взяти проби крові на аналіз, і далі вирішувати — чи відправляти їх на забій. Але більшість місцевих жителів навідріз відмовилися допускати ветеринарів до своїх хлівів — ті не вірили, що в разі знищення свиней вчасно отримують бюджетну компенсацію. Реакція була різкою.

Щоправда, силу проти «саботажників» не застосовували, й примусово свиней не вилучали. Натомість надзвичайна протиепізоотична комісія Каховського району на позачерговому засіданні ухвалила рішення облаштувати в Любимівці карантинні пости, й не допускати переміщення звідти живих тварин без ветеринарних документів, повідомила прес-служба Головного управління Держпродспоживслужби у Херсонській області.

Зі свого боку голова Любимівської ОТГ Сергій Коновалов підтвердив власкору «Голосу України», що орган місцевого самоврядування таки налаштований виконувати розпорядження Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії району, а не обговорювати їх. «Після винесення ухвали комісії екскаватор нашого комунального підприємства перекопав грунтові дороги, що ведуть із села. Визначили також ділянки для облаштування карантинних блокпостів. Про небезпеку, яку несе африканська чума свиней, мешканці Любимівки докладно поінформовані — на прохання фахівців Держпродспоживслужби власників тварин упродовж останніх двох тижнів збирали з цього приводу разів із п’ять. Селищна рада зробила все, що від неї залежало», — прокоментував ситуацію Сергій Коновалов.

Херсонська область.