Нарада пройшла під головуванням Президента України Володимира Зеленського. У ній взяли участь представники Кабінету Міністрів і правоохоронних органів.

Зокрема, йшлося про те, що низка областей ще не готова до пом’якшення заходів безпеки, оскільки не всі регіони нині відповідають критеріям щодо показників захворюваності, заповненості ліжок у лікарнях та кількості тестувань, які дали б змогу перейти до адаптивного карантину на нинішньому етапі.

Навіть у тих областях, де дозволено певні пом’якшення, до них не зобов’язують, адже місцева влада має дивитися, наскільки можливо впроваджувати ці заходи в тій чи іншій ситуації. Йдеться про відкриття дитячих садків, запуск громадського транспорту, проведення спортивних заходів без глядачів за участі не більш як 50 осіб, релігійних заходів за участі не більше однієї особи на десять квадратних метрів площі будівлі, роботу готелів, крім функціонування в них ресторанів та спа-зон. Усе це — за умови дотримання заходів безпеки.

Президент порушив питання закупівлі засобів індивідуального захисту та обладнання для запобігання поширенню коронавірусної інфекції та порятунку пацієнтів. Міністр охорони здоров’я Максим Степанов повідомив, що в Україну було доправлено літаком понад 100 тисяч респіраторів завдяки допомозі однієї з національних компаній, також налагоджено співпрацю зі Світовим банком щодо закупівлі всього необхідного. І вже з цього тижня укладатимуться контракти щодо майбутніх закупівель. «Лікарні, медики, аптеки — скрізь мають бути маски, дезінфектори, обладнання. Закупівлі тривають задовго. Треба шукати виходи, щоб скоротити цей процес, щоб надалі міністерство закуповувало все швидше. Яка у нас складна бюрократія, ми знаємо. Знайдіть шляхи спростити її. Кожна затримка може коштувати нам життів. У світі очікують на другу хвилю коронавірусу. Ми порівняно добре пройшли першу, хоча, на жаль, втратили понад 600 життів. Маємо бути готові з усіма процедурами й надалі», — наголосив Володимир Зеленський.

Під час наради також порушили питання надання можливості українським виробникам масок та інших засобів захисту експортувати свою продукцію за умови, що її неможливо продати в Україні, але вона відповідає вимогам інших держав. Президент підтримав це й Кабінет Міністрів має напрацювати потрібні рішення, повідомляється на сайті глави держави.

Президент Володимир Зеленський наголосив, що триматиме на особистому контролі закупівлі засобів індивідуального захисту, які здійснюватиме Міністерство охорони здоров’я. Він не погодився з тим, що українські лікарні нині забезпечені всім необхідним у достатній кількості. «Ми отримуємо сигнали, що не все є в лікарнях. Попри цифру уряду, що начебто медзаклади забезпечені на 70 відсотків, деяких засобів там немає. Якщо антисептиком медики забезпечені на 600 відсотків, то одноразовими халатами — лише на 16, а захисними окулярами й щитками — взагалі на чотири відсотки, костюмами біозахисту — на 51 відсоток. Отже, лікарні не забезпечені», — наголосив Володимир Зеленський.

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль зазначив, що уряд поставив собі завдання забезпечити тримісячний запас засобів захисту для медиків. У пріоритеті матимуть справу з тими постачальниками, які зможуть поставити медзасоби на найближчий час. А представники Служби безпеки України повідомили, що розпочато кримінальні провадження проти шести компаній, які здійснювали несумлінні закупівлі. Серед іншого — не постачали товари після отримання грошей, демонстрували погану якість тощо.

Вл. інф.