Пікет сичавців під будівлею Одеської ОДА.

27 травня відбулося засідання Кабінету Міністрів України, де затвердили перспективний план формувань території громад Одеської області з технічним доопрацюванням протягом доби.

У Лиманському районі село Сичавка, згідно із цим документом, увійшло до складу Южненської ОТГ. Туди ж увійшло й село Нові Білярі.

Жителів Сичавки таке рішення Кабінету Міністрів, скажімо так, просто вразило й обурило.

29 травня мешканці села Сичавка влаштували акцію протесту, не погоджуючись із рішенням. Пройшов численний пікет перед будівлею Одеської ОДА.

Люди очікували, що з ними зустрінеться керівник області Максим Куций, пояснить, чому Одеська облдержадміністрація так різко й несподівано змінила свої попередні рішення про долю села.

Валентина Ободовська, депутат сільської ради на акції протесту заявила, що «За перспективним планом обласної адміністрації Сичавська сільська рада входила до Визирської громади. Люди звідси не підуть, доки не приїде Куций і не дасть нам пояснення, як це так сталося... Ми що, телята якісь — куди відвели, туди й підемо? Так виходить?!» За її словами, у Сичавці не виключають навіть судового припинення дії скандального рішення: громадяни налаштовані рішуче й готові звертатися навіть до Європейського суду із прав людини.

Інші учасники зазначили також, що Визирка близька їхньому населеному пункту через схожість проблем, чого про велике Южне ніяк не скажеш.

Тетяна Невмержицька від імені своїх земляків заявила, «Якщо нас Южне забере до себе, нам «кранти», як то кажуть. Южному потрібна земля... Люди їм не потрібні. Ми народилися тут, у селі, це наше. Ми вийшли звідси. І батьки наші тут жили. І віддати це? Нас розірвуть, нас не запитуватимуть, що нам потрібно... Нам потім буде дуже соромно, що ми не відстояли наше село, і воно розвалиться».

Крім того, у селі побоюються й закриття школи, адже в Южному й без того їх чотири, а також можливого переведення всіх коштів на розвиток місцевої інфраструктури саме в місто.

Мілана Артамоновна, жителька Сичавки сказала, що «Село має квітнути, якщо нас приєднають до міста, це вже буде не село. Село має приєднатися до села. Щоб люди мали свої землі, щоб люди господарювали на них, щоб вони щось вирощували й своїм дітям залишали. А ми в місто можемо й так піти погуляти, і вони нехай приходять. Ми не проти людей, і проти Южного нічого не маємо».

Мешканці Сичавки мають намір їхати до столиці — протестувати під Кабміном.

Зазначимо, Максим Куций під час традиційного брифінгу заявив, що затверджений Кабміном план перспективного розвитку регіону є остаточним.

— Рішення уже ухвалено, і ті, хто залишився незадоволений цим рішенням, можуть тепер звертатися тільки до суду», — заявив голова облдержадміністрації й додав, що наступним завданням влади є проведення виборів у новостворених громадах.

Лиманський район Одеської області — сьогодні найгарячіша точка в процесі децентралізації. Люди щиро повірили в наміри влади про добровільне об’єднання громад на принципах, проголошених у законі.

У приморському селі Сичавка питання про приєднання чи до сусіднього села Визирка, чи до міста Южне от уже три роки проходить у суперечках, пікетах, обвинуваченнях, погрозах, війнах компроматів.
2016 року вирішили провести консультативне опитування громадян шляхом таємного голосування. Сичавці повинні були висловити своє ставлення до питання, з ким вони хочуть «дружити», разом жити й разом працювати. Консультативне опитування (до слова — перше й єдине в Одеській області) відбулося 30 жовтня.

У ньому взяли участь 935 жителів із 1600. За об’єднання з Визиркою проголосували 515 жителів села, за об’єднання з Южним — 409 людей. За процесом голосування стежили спостерігачі та представники ЗМІ. 515 людей проголосувало за приєднання до Визирки, тобто 54,8%, 409 за місто Южне, тобто 43,5% голосів, тобто — 11,3% голосів людей було віддано більше за об’єднання із селом Визирка, ніж за об’єднання з містом Южним.

Основний принцип об’єднання територіальних громад, як підкреслюється в профільному законі про об’єднання територіальних громад, — принцип добровільності, економічної ефективності, щоб об’єднана громада була економічно доцільною, щоб не погіршилося становище людей, які живуть в об’єднаній громаді, після її об’єднання, порівняно з тим, що було до об’єднання громад. Одразу два населені пункти запропонували територіальній громаді Сичавки об’єднатися, в одному випадку — у міську територіальну громаду, у другому — у сільську територіальну громаду.

Обидві пропозиції довго, більш як один рік, обговорювалися із громадськістю села Сичавки. Разом з тим слухання часто зривалися, люди кричали й давили один на другого, доходило до образ між людьми. Слухання в 2015 році були перенесені на рік, в 2016 році збиралися кілька разів, і слухання проходили з емоційним напруженням. На прохання депутатів сільський голова зупинила слухання та внесла пропозицію провести консультативне опитування всього населення села Сичавки, шляхом проведення таємного голосування, під час якого односельці повинні були висловити свою думку, до якої територіальної громади вони хочуть приєднатися: до міської чи до сільської.

В Одеській обласній державній адміністрації розроблялися різні варіанти перспективного плану формування територій громад Одеської області. Варіанти ці відправлялися на консультації до Києва. Ці листи були датовано 30 квітня, 7, 13 і 19 травня 2020 року. У цих листах обласна держадміністрація незмінно підкреслювала необхідність приєднання Сичавки до Визирської ОТГ. І чиновники заспокоювали жителів Сичавки, що цілком і повністю підтримують їхні устремління.

І раптом за кілька днів до засідання Кабінету Міністрів України Одеська обласна державна адміністрація в листі першого заступника голови області В’ячеслава Овечкіна різко змінила свою позицію стосовно Сичавки, віддавши перевагу місту Южному.

Рішення Кабінету Міністрів, який підтримав пропозиції ОДА в Сичавці, спричинило не просто обурення, а лють, шаленство. Гарячі голови пропонували перекрити стратегічну автотрасу Одеса — Київ, у центрі Одеси влаштувати Майдан. Люди кажуть, що рішення Кабміну — ляпас і плювок жителям села, що влада зневажила волевиявлення людей.

Сичавка сьогодні вирує. «Голос України» побував у селі — скрізь стоять групи людей, сперечаються, кричать. З’явилися й провокатори, які намагаються повернути народний гнів в антивладне русло. Атмосфера напружена, й невідомо, чим закінчиться протистояння в Сичавці.

Компетентна думка

Валентина ПОПОНІНА, голова Сичавської сільської ради:

— Ми прийшли до Визирської громади не бідною родичкою, а з «приданим» — великою й перспективною рекреаційною зоною. Ми повинні зробити все можливе, щоб до нас приїжджали відпочивати люди з усією України.

Насамперед, Визирська ОТГ — економічно успішна та перспективна громада, в якої є значний потенціал для розвитку всіх населених пунктів, що входять до неї. На її території працює найбільша в Україні порто-промислова зона, яка вже сьогодні забезпечує жителів прилеглих сіл, включаючи Сичавку, робочими місцями. Кошти від податку на доходи фізосіб надходитимуть до бюджету ОТГ — це значна сума. Відповідно до проведених попередніх економічних розрахунків, Визирська громада, з часом, може посісти лідируюче місце в Україні за доходами бюджету на душу населення. Ми прийняли рішення приєднатися до багатої громади. Був і інший варіант

— Южне. Представники міста запросили нас і запропонували надалі жителям Сичавки й Кошар користуватися міськими дитячими садками, школами, стадіонами й парками. Однак ми хочемо, щоб у нас тут, на місці, були свої дитячі садки, школи й парки, щоб ми могли організовувати цікаве дозвілля для наших жителів тут, у Сичавці.

Від нашої сільської ради має бути чотири або п’ять представників серед 26 депутатів Визирської громади. Важливо зазначити те, що якби ми об’єдналися з Южним, від нашого села був би один депутат, якому навряд чи удалося б щось зробити. До того ж, що можуть п’ять депутатів серед 26? Але ж будуть депутати від різних населених пунктів: і від Любополя, і від Першотравневого, і від Визирки — усе це села, і проблеми в нас схожі.

Думаю, що нам нададуть допомогу в рішенні завдань, які стоять перед нами, депутати ж від Сичавки теж підтримуватимуть розвиток інших населених пунктів Визирської громади. Я розраховую на злагоджену роботу депутатського корпусу й сподіваюся на те, що все в нас у Визирській об’єднаній територіальній громаді буде добре. Ми довго йшли до того, щоб, розвиваючись разом з іншими селами, забезпечити добробут жителям Сичавки та Кошар.

Фото з сайту Lan.od.ua