Нині рослину, яка не знадобилася ні людям, ні худобі, збираються викорчувати на 16 гектарах. Винищити шкідливу та дуже небезпечну для людей культуру, яка в разі контакту зі шкірою людини за ясного сонця дає опіки 1—3 ступенів, вирішив департамент житлово-комунального господарства Чернівецької міськради.

Ліквідацію здійснюватимуть у три етапи. Вартість операції — майже 100 тисяч гривень. Як повідомили в міськраді, «передбачено обстежити та сформувати електронні карти осередків цього небезпечного виду на 50 гектарах, провести хімічну та механічну обробку заражених територій (не менш як двічі) на 16 гектарах».

Борщовиком на території, прилеглій до дослідної станції, землі якої сьогодні практично пішли з молотка, вже обпеклися чимало людей, котрі не знали про небезпеку, яку таїть ця рослина, і гуляли чи просто усамітнювалися з кимось у нетрях цього гігантського, схожого на гіперболізований кріп бур’яну. Найгірше, що поруч житлові будинки і раз по раз у борщівник забігають малі діти, які граються у хованки.

Довідка

Борщівник Сосновського (Heracleum sosnowskyi Manden.) — отруйна багаторічна рослина, на території України вважається карантинною рослиною. Містить фотоактивні сполуки, небезпечні для шкіри людини при сонячному опроміненні. Є медоносом, проте активно витісняє в своїх заростях усі квіткові культури. Навіть одноразове торкання до борщівника призводить до опіків 1—3 ступенів. Опіки, особливо в перші кілька діб, схожі на термічні.