Керівник профспілки працівників Державного підприємства «Східний гірничо-збагачувальний комбінат» Борис Філіпов повідомив, що підприємство отримало чергове попередження про відключення електроенергії, яке повинно відбутися 29 травня о 10-й годині. Це практичне затоплення шахт — стверджує Б. Філіпов.

Працівники Смолінської та Новокостянтинівської шахт, що входять до складу комбінату, розташованих на Кіровоградщині (в Маловисківському районі та поблизу Кропивницького), вийшли на протест — вимагають не знищувати шахти і виплатити борги із зарплати. Учасники акції зібралися на площі Героїв Майдану перед будівлею обласної державної адміністрації та обласної ради, тримаючи в руках плакати з написами «Знищення уранової галузі — це знищення безпеки України!», «Ні руйнуванню уранової галузі!» тощо (на знімку).

Тим часом катастрофічної ситуації ще можна уникнути, своєчасно заплативши за електричну енергію.

Національна атомна енергогенеруюча компанія «Енергоатом» заборгувала комбінату 550 мільйонів гривень. Як повідомляє «Суспільне», з посиланням на представника   НАЕК Олексія Лича, «Енергоатому» перестали платити за відпущену електроенергію. Загалом заборгували понад п’ять мільярдів гривень. Тож компанія не розраховувалася з усіма підрядниками.

З огляду на ситуацію в НАЕК бачать ухвалення Верховною Радою закону про списання боргів у розмірі 11,7 мільярда перед НАЕК «Енергоатом».

За інформацією О. Кошарної, загальна сума неотриманих «СхідГЗК» платежів за березень—квітень 2020 року становить 335,6 млн грн. «СхідГЗК» загалом заборгував за електроенергію 73,7 млн грн. Про це чиновниця повідомила «Ліга. Бізнес» (https://biz.liga. net/). Так склалося тому, що «Енергоатом» — основний покупець продукції «СхідГЗК», а відстрочка платежів з його боку виникла тому, що у нього немає фінансових ресурсів через борги перед ним з боку держпідприємства «Гарантований покупець».

Тим часом трудовий колектив підприємства, який налічує майже     5 000 працівників, частина яких — шахтарі уранових шахт, збурений. Заборгованість із заробітної плати досягла 90 млн грн. Та й професійне майбутнє здається примарним. Тож шахтарі вимагають виплатити їм зароблені гроші й обіцяють іти на Київ. А ситуація вимагає серйозної уваги від держави.

Фото надано автором.