Дмитро Кулеба та Гайко Маас під час прес-конференції.

А саме, йшлося про неприпустимість прямого діалогу з представниками так званих «ДНР» та «ЛНР». За словами Д. Кулеби, це питання обговорювалося під час розмови з міністром оборони ФРН Аннеґрет Крамп-Карренбауер.

«Ми в ТКГ розмовляємо з Росією, — підкреслив міністр за підсумком переговорів. —– Ми поінформували про наше бачення стосовно кордону. І на картах конкретно показали, де і що відбувається, аби наші колеги усвідомлювали, що з того боку нам протистоять російські командири. Не донецькі, не луганські, а саме російські командири, які командують військовими корпусами. І той факт, що представники «ДНР» та «ЛНР» у

Тристоронній контактній групі є російськими громадянам, був також доведений».

Учасники зустрічі, серед яких глава Офісу Президента Андрій Єрмак і його заступник Ігор Жовква, віце-прем’єр Олексій Резніков, міністр оборони Андрій Таран, поінформували міністра оборони Німеччини про те, що насправді відбувається на Донбасі. «А це — системні порушення перемир’я з боку окупаційних сил. Спостерігається небажання Росії йти на врегулювання конфлікту, на конструктивний діалог у Тристоронній контактній групі.

Попри те, що Україна низкою кроків показала, що ми налаштовані максимально серйозно», — запевнив Д. Кулеба.

Окрім Донбасу, за словами міністра, йшлося і про військово-технічне співробітництво між Україною та Німеччиною. А саме — приєднання України до Програми розширених можливостей НАТО. «Ми розраховуємо на підтримку Німеччини. Це важливо не лише для України, а й для зміцнення обороноздатності Альянсу загалом», — вважає очільник українського зовнішньополітичного відомства.

Міністр оборони Німеччини, за словами Д. Кулеби, підтвердила повну підтримку України. Ствердила, що ця зустріч допомогла краще зрозуміти, що саме відбувається на сході України, яка там безпекова ситуація.

«Дуже чітко пролунала фраза про те, що Німеччина підтримуватиме зближення України з
НАТО. Це для нас дуже важливо», — підсумував Дмитро Кулеба.

Утім, центральною зустріччю візиту стали перемовини з міністром закордонних справ ФРН Гайко Маасом. Голова німецької дипломатії наголосив, що необхідно реалізовувати рішення, досягнуті під час саміту країн «нормандського формату» в Парижі. Для цього, за його словами, «компроміс потрібен від усіх сторін».

Дмитро Кулеба відповів, що Україна відкрита до пошуку компромісів, але не піде на порушення своїх червоних ліній, які стосуються, зокрема, суверенітету.

Також Гайко Маас наголосив на необхідності відкрити додаткові КПВВ на Донбасі. «На майже 400 км лінії зіткнення є лише п’ять пунктів пропуску. Цього вочевидь недостатньо», — наголосив Г. Маас.

Також на порядку денному візиту були питання деокупації Криму; підтримки Німеччиною реформ в Україні, зокрема медичної; європейської інтеграції України під час головування Німеччини в Раді ЄС в другій половині цього року. Йшлося і про історичні питання, зокрема, перспективу визнання Бундестагом Голодомору як геноциду українського народу та зведення пам’ятника українцям, загиблим у Другій світовій війні.

Скріншот з відео.