Перший позов до Кабміну ОТГ на Вінниччині

Під час затвердження плану формування громад Вінниччини Кабмін знехтував власним документом — методикою спроможності об’єднаних територіальних громад (ОТГ), вважає Ситковецька ОТГ. Через це й звернулася з позовом до суду. Просить визнати дії урядовців протиправними і вимагає перегляду їхнього розпорядження.
Уперше в області ОТГ позивається до уряду. В чому порушення, на думку позивача?

З Києва краще видно?..

Позов подано до Окружного адміністративного суду Києва, за місцем знаходження відповідача. Позивачем є Ситковецька ОТГ Немирівського району в особі свого представницького органу — селищної ради. У заяві міститься прохання визнати протиправним і нечинним розпорядження уряду «Про затвердження перспективного плану формування територій громад Вінницької області»
(№ 512-р від 06.05.2020 року). Точніше, йдеться лише про один із пунктів цього плану — створення Райгородської ОТГ, до складу якої включено Ситковецьку громаду.
Обидві громади стали центрами ОТГ ще у 2016 році. Розташовані в одному районі. Згідно з новим документом Кабміну тепер об’єднують уже створені раніше ОТГ.

За словами голови Ситковецької ОТГ Віктора Михайленка, схоже, з Києва краще видно ситуацію в нашій області. «Такий висновок напрошується після того, як чиновники Міністерства розвитку громад та територій проігнорували не тільки прохання нашої громади, а й звернення обласної влади, — зазначив у розмові з «Голосом України» Віктор Михайленко. — Навіть порушили власну методику формування спроможних громад. Самі затвердили — самі порушили».

— Менший поглинув більшого, — так висловився про ситуацію один із жителів Ситковець. — Колишній райцентр, яким було наше селище міського типу Ситківці, отримає статус старостату. Тим часом село Райгород уже визнали центром ОТГ.

Парадокс ситуації в тому, що з Міністерства розвитку громад та територій спрямували у Ситківці відповідь, де зазначено: перспективний план за-
тверджується Кабміном за поданням облдержадміністрацій. При цьому посилаються на Закон «Про добровільне об’єднання громад». Навіть статтю уточнюють — ч. 1 ст. 11.

— Так і ми про це кажемо, — продовжує Віктор Михайленко. — Облдержадміністрація обстоює позицію створення Ситковецької, а не Райгородської ОТГ. Про це повідомила міністерство. Ось копія звернення облдержадміністрації за № 01.01-28/2755 від 24.04. 2020 року. Представники нашої громади були на прийомі в керівника області. Висловили свої аргументи. Посадовець погодився з ними і після того зробив зміни до проекту плану.

За словами співрозмовника, про створення ОТГ з центром у Ситківцях ішлося на онлайн-нараді 14 квітня нинішнього року. За участю керівника області обговорювали спірні позиції перспективного плану формування ОТГ.

Конкретно було сказано: ОТГ має бути в Ситківцях, а не в Райгороді. Чому всі аргументи знехтували в Києві, керівнику громади невідомо.

Є те, чого немає в сусідів

— Наша громада не вимагає нічого особливого, — продовжує голова Ситковецької ОТГ Віктор Михайленко. — Просимо, щоб Кабмін виконав пункти методики формування ОТГ, ним же за-
твердженого документа. Хоч як дивно це звучить: самі затвердили і самі не виконують. У моїх словах жодного перебільшення. У позовній заяві називаємо конкретні пункти, що їх порушили під час формування Райгородської ОТГ, до складу якої включена наша громада.

Співрозмовник ще раз нагадав, що їхнє селище міського типу свого часу мало статус районного центру. Згідно з урядовою методикою, такий статус є перевагою у визначенні спроможності громади. Село Райгород і раніше було селом. Ось перший аргумент на користь Ситковець.

— Наша громада активно готувалась, щоб стати повноцінним центром ОТГ, — розповідає Михайленко. — Ми зберегли лікарню, яку вже збиралися закривати, маємо пункт екстреної медичної допомоги, діє амбулаторія загальної практики сімейної медицини. У нас своя опорна школа. Працює великий гарний дитсадок. Є в селищі й одна з кращих шкіл-інтернатів області.

Керівник громади розповів, що власними силами відновили роботу пожежної частини. Понад півтора року тому створили комунальне підприємство «Житлокомунгосп». Його робота відзначається ефективністю, надає послуги населенню, зокрема у збиранні твердих побутових відходів.

Завершують ремонт у будівлі, де розміститься Центр надання адміністративних послуг. Як пояснив співрозмовник, «Прозорий офіс» створюють у співпраці з міжнародними партнерами. Умови такі: громада готує приміщення, а партнери наповнять його меблями і технікою, а також профінансують навчання працівників Центру.

До названих об’єктів слід додати відділення Ощадбанку, філію районного підприємства електромереж, аптеку, паливний склад тощо.

У позовній заяві наведено показники спроможності «конкурентів» — Райгородської громади. Вони не тільки нижчі, ніж у Ситківцях. Вони не відповідають методиці Кабміну.

Для порівняння

Кількість населення: при граничному рівні 3000 осіб, визначеному методикою Кабміну, в затвердженій урядом Райгородській ОТГ налічується 2200, у Ситковецькій — 3040.

Число учнів шкільного віку (норматив — 300 дітей): у Райгороді — 173, Ситківцях — 425; дошкільного віку (норматив — 100) є відповідно 80 і 126 малюків.

Індекс податкоспроможності в обох громадах середній. Частка місцевих зборів і податків у Райгороді — середня, у Сиківцях — висока.

Ще один аргумент на користь Ситковець: селище раніше мало статус райцентру, нині тут функціонує 13 об’єктів соціальної сфери. Райгород не може похвалитися такою кількістю.

Середній показник рівня спроможності в Райгороді — 2,1 пункта, у Ситківцях — 2,5 (усі цифри взято з позовної заяви). Але громаду створено там, де нижчий показник. Чому? Відповідь на це запитання планують дізнатися в суді.

У нас більше перспектив

Кореспондент «Голосу України» звернувся до голови Райгородської ОТГ, затвердженої Кабміном, — Костянтина Махині. Ось його думка з приводу порівняльної характеристики спроможності двох громад.

— Документ прийнято і тепер треба шукати можливості для співпраці, — каже Костянтин Махиня. — У нашої громади є гарна перспектива для подальшого розвитку. На території діє гранітний кар’єр, працює щебеневий завод, надійний платник податків. Крім того, в нас потужні фермерські господарства, які наповнюють скарбницю громади. До того ж центр громади розміщується на автомобільній трасі міжнародного значення, тоді як Ситківці розташовані в кутку району.

Стосовно закладів соціальної сфери співрозмовник повідомив, що на території села є достатньо будівель, де їх можна буде розмістити.

Автору публікації доводилося бувати і в Райгороді, і в Ситківцях.

Ситківці, як на мене, більш динамічний населений пункт. Мабуть, тому, що мали статус райцентру. Неспроста в методиці формування громад ця обставина — колишній райцентр — значиться як додаткова перевага у формуванні ОТГ. Щоправда, в нашому випадку його не взяли до уваги.

Точка зору

«Виключення з процесу обласних рад — велика помилка»

Голова постійної комісії з питань бюджету, фінансів та обласних програм Вінницької облради Геннадій Мазур (на знімку) називає великою помилкою виключення з процесу формування ОТГ обласної ради, її депутатського корпусу. Бо хто, як не він, належним чином обізнаний із ситуацією на місцях, думкою сільських рад, мешканців населених пунктів.

— Згідно з новим перспективним планом, затвердженим Кабміном, в області мають ліквідувати кожну четверту вже створену раніше ОТГ, — пояснює Геннадій Мазур. — Виходить, попередні рішення були провальні? Якщо так, то хто понесе за них відповідальність? За витрачені значні кошти з бюджету, зокрема на проведення виборів керівників створених ОТГ, депутатів? Ще більша відповідальність за втрачені надії та сподівання людей. Адже їхні добровільні об’єднання вже визнано неспроможними. Те, що ще вчора схвалювалося, нині визнається недіє-здатним.

Насправді маємо зберегти цінності реформи. А це — довіра, відповідальність та добровільність. Давайте почуємо людей з приводу того, з ким вони хочуть об’єднатися. Громади, а не посадовці, мають приймати рішення, як їм жити далі. Люди категорично проти примусового приєднання до інших громад. Робити це потрібно тільки за їхньою згодою.

Уже очевидні помилки робочих груп. А все це долі людей, все це створює соціальне напруження, невдоволення мешканців громад, готовність до різних протестів, звернень до суду. Одна з причин таких неузгоджень — виключення з робочих груп обласної ради, її депутатів. На мою думку, це була велика помилка. Її результати нині очевидні. Приклад із Ситковецькою ОТГ підтверджує мої слова.

Вінницька область.

Фото надано автором.