Через те, що ці акції часто супроводжуються мародерством, вандалізмом та підпалами, в десятках американських міст запровадили комендантську годину. На допомогу поліції прийшла Національна гвардія. Однак напруження на вулицях продовжує зростати.

Заворушення почалися через загибель у Міннеаполісі 46-річного афроамериканця Джорджа Флойда. В  смерті звинувачують поліцейського, який під час  затримання Флойда  за підроблений чек на 20 доларів майже 9 хвилин перетискав коліном його шию. Нині штат Массачусетс подав позов до управління поліції, щоб провести розслідування і з’ясувати: чи є расизм системною проблемою у поліції.

Цього тижня уперше від початку протестів зі зверненням виступив президент США Дональд Трамп. Він назвав себе президентом «закону і порядку» та заявив: «Мери і губернатори мусять забезпечити приголомшуючу присутність правоохоронців, допоки насильство не буде придушено. Якщо місто чи штат відмовляться йти на кроки, необхідні для захисту життя та майна інших мешканців, я направлю військових Сполучених Штатів, аби швидко вирішити цю проблему за них», цитує «Голос Америки».

Демократи обурені

У той час, коли Трамп виступав з промовою, федеральна поліція почала зачищати в прилеглому до Білого дому парку мирну демонстрацію, щоб звільнити президенту дорогу до церкви Святого Іоанна, яку напередодні намагалися підпалити протестувальники. Розгін мирної демонстрації, а також акценти, розставлені президентом у зверненні, американські ЗМІ, експерти та представники місцевої влади оцінили неоднозначно.

Зокрема, мер Вашингтона демократка Мюріел Боузер звернула увагу, що розгін акції розпочався за 25 хвилин до запровадженої комендантської години і без наявних провокацій, що є обурливим. Прибічники Демократичної партії також наголошують, що надсилання військових до штатів без згоди губернаторів є незаконним.

Між тим видання The Hill повідомило з посиланням на адвоката сім’ї загиблого Флойда, що «колишній віце-президент Джо Байден, як очікується, відвідає похорон Джорджа Флойда в Х’юстоні, штат Техас, наступного тижня».

Нагадаємо, що Байден є головним суперником Дональда Трампа на президентських виборах, які мають відбутися вже цієї осені. Афроамериканці традиційно більше підтримують під час виборів демократів. А останні події можуть істотно збільшити кількість таких симпатиків.

Журналісти теж стали жертвами

Водночас журналісти, що працюють на висвітленні акцій протестів, повідомляють, що дедалі частіше стають об’єктом агресії і з боку протестувальників, і з боку поліції. Так, на українську журналістку Христину Шевченко, яка знімала сюжет для програми chastime, що виходить на «Голосі Америки», під час протестів в Санта-Моніці напав один із демонстрантів, котрий ударив її по голові й намагався відібрати камеру. На своїй сторінці у Фейсбуці вона повідомила, що в результаті нападу вона отримала струс мозку та переломи пальців ніг. А МЗС ФРН зажадало роз’яснень від американської сторони щодо обстрілу знімальної команди DW поліцейськими. Про напади на своїх журналістів також заявили CNN, Reuters та інші агенції і видання.

Настав час почути

У світі ставлення до протестів, що охопили Сполучені Штати, також неоднозначне. Шокуючі відеокадри смерті Джорджа Флойда вивели людей на демонстрації солідарності в Канаді, Британії, Німеччині, Бельгії, Франції тощо. Світові лідери, Європейський Союз заявили про неприпустимість свавілля поліції та расизму, який має системний характер у багатьох країнах.

Високий представник ЄС з питань зовнішньої політики і політики безпеки Жозеп Боррель зазначив у вівторок, що ЄС шокований обставинами смерті Джорджа Флойда. Він наголосив, що «це зловживання владою, і його треба засудити», так само, як і «насильство та расизм будь-якого роду».

«Настав час згуртуватися, і настав час почути. Це — час дізнатися, що, незважаючи на прогрес упродовж довгих десятиліть, несправедливість досі існує. Настав час, коли ми, канадці, маємо визнати, що в нас також є свої виклики. І для чорних канадців та канадців з іншим кольором шкіри така дискримінація є реальністю», — заявив у вівторок під час брифінгу прем’єр Канади Джастін Трюдо. Коли ж його попросили прокоментувати зачистку біля Білого дому, Трюдо зробив паузу, що тривала… 21 секунду, після чого все-таки не став критикувати Трампа, а закликав канадців зосереджуватися на проблемі расизму в Канаді, яка, за словами Трюдо, також існує.

Водночас безчинства та мародерство, що супроводжують акції протестів, також не залишають людей байдужими. Пересічні американці активно виставляють у соціальних мережах відео, де знято, як протестувальники б’ють вітрини, грабують магазини, підпалюють машини та будівлі... Окрім того, медики постійно нагадують, що велелюдні акції протестів, які відбуваються у країні, де зафіксовано найбільшу кількість хворих на коронавірус, можуть спричинити нову, ще потужнішу, хвилю епідемії в США.

Скрін з відео, розміщеного у Твіттері на сторінці кореспондента Sinclair Скотта Тумана.