Півторатисячне село Гульськ, що на південь від Новограда-Волинського, з двох боків оточено двома ОТГ — Стриївською та Брониківською. Наявність спільної межі з районним центром у вигляді вузької кількакілометрової смуги землі завширшки майже 100 метрів забезпечила підстави для добровільного приєднання Гульської сільської ради до міської ОТГ. Цей процес, ініційований у вересні минулого року, пройшов усі необхідні погодження і процедури і 27 лютого Новоград-Волинська міська рада ухвалила остаточне рішення про приєднання з 1 липня 2020 року Гульської громади до міста, реорганізацію Гульської сільської ради та створення Гульського старостинського округу. Незважаючи на це, в перспективному плані формування територій громад області, затвердженому Кабінетом Міністрів України у квітні, Гульськ включили до складу Стриївської ОТГ, що викликало обурення жителів громади.

Депутат міської ради Сергій Хапчук, який порушив питання про звернення до керівництва країни стосовно такого переформатування громад, зауважив: «У нашій області кілька людей намагаються відродити кріпосне право. На прохання одного місцевого «князька» інший хоче передати йому ціле село з людьми, які, безумовно, проти... Протягом декількох років 60000 людей громади Новограда-Волинського та Гульська відповідно до законодавства України проводили громадські слухання, провели сесії і дійшли висновку, що стратегічно Гульськ має входити до складу Новоград-Волинської ОТГ. Було ухвалено кілька послідовних рішень Гульської сільської ради і Новоград-Волинської міської ради про приєднання. Фактично процедура завершена. Але це не бентежить керівництво області».

Рішуче заперечила проти приєднання громади до Стриївської ОТГ і голова Гульської сільської ради Лариса Добровольська. Звертаючись до голови РДА Сергія Литвинчука, котрий намагався переконати депутатів міськради, що приєднання Гульської громади є необхідною умовою існування Стриївської ОТГ, вона наголосила: «Ви як ніхто знаєте, що Стриївська ОТГ неспроможна, як з нами, так і без нас. Чому ви сьогодні нехтуєте великою громадою, яка виявила бажання жити?». Звернення Хапчука підтримали й інші депутати міськради, які готові відстоювати інтереси Гульська, що повністю пройшов шлях добровільного об’єднання з міською ОТГ.

Наразі питання, яке хвилює Гульську громаду, залишається відкритим. Її мешканці сподіваються, що посадовці не нехтуватимуть їхньою волею і підійдуть до його вирішення з позиції законності та поваги демократичних принципів добровільного об’єднання громад.

Житомирська область.