Цей короткий період виявився доволі складним. Передусім через пандемію коронавірусу та економічну кризу, спричинену ним, наголосив у своєму вступному слові очільник Кабміну. «Уряд вчасно ввів карантин, який напевно зберіг тисячі життів, це дало змогу підготувати медичну систему до тих випробувань, з якими матимемо справу надалі», — сказав Д. Шмигаль. За його словами, чиновникам вдалося забезпечити медичну систему засобами індивідуального захисту. На початку епідемії наповнення лікарень першої хвилі засобами індивідуального захисту й ліками становило менш як 40 відсотків, а забезпечення лікарень медперсоналом не сягало й 70 відсотків, нагадав він. Нині ж показники коливаються між 70—80 відсотками. У Кабінеті Міністрів це розцінюють як готовність медичної системи до прийому достатньо великої кількості хворих в разі необхідності.

Прем’єр-міністр також акцентував на тому, що в екстрених умовах вдалося швидко вжити заходів з підтримки вразливих категорій людей, малого й мікробізнесу. «Без затягування часу прийнято всі рішення з підвищення та індексації пенсій, зі скорочення термінів реєстрації безробітних, прискорення нарахувань їм виплат, збільшення сум для фізичних осіб-підприємців, в яких є діти. Це була моральна і матеріальна відповідальність держави перед людьми, які втратили можливість заробляти гроші через карантин», — сказав він.

Одним із основних завдань для уряду на цей рік його очільник визначив розігрів економіки. Для цього, мовляв, застосовують «класичні підходи, відомі в усьому світі». А саме — збільшення державних замовлень, підтримка власних виробників, інвестування в будівництво тощо. Окрім того, протягом перших 100 днів своєї роботи Кабінет Міністрів дав новий поштовх реформі децентралізації. «Ми завершили формування перспективного плану громад цілої України. Тепер ведемо дискусію з формування районів. Із 430 районів ми сформуємо 129, і це буде завершенням основного етапу реформи децентралізації», — заявив Денис Шмигаль. Він наголосив: реформу завершать цьогоріч — і місцеві вибори восени відбудуться уже за новим адміністративно-територіальним поділом.

Прем’єр-міністр відзначив важливість ухвалення програми стимулювання економіки. До Ради економічного розвитку України залучили компетентних науковців, бізнесменів, представників асоціацій, аналітиків та експертів, які допомогли уряду скласти потужну програму для подолання наслідків COVID-19. Вона називається «Економічне відновлення» та містить понад 230 конкретних заходів, уточнив Д. Шмигаль. Він також нагадав про створення Антикризового штабу в галузі енергетики та узгодження Меморандуму з виробниками електроенергії з відновлювальних джерел.

«Уперше за п’ять років уряд долучився безпосередньо до Мінських переговорів, в яких бере участь віце-прем’єр-міністр з питань реінтеграції окупованих територій Олексій Резніков», — акцентував Прем’єр-міністр, додавши, що уряд буде активно продовжувати цю роботу, щоб максимально наблизити мирне врегулювання.

Спілкуючись із журналістами, Д. Шмигаль докладніше розповів про програму «Велике будівництво». За інформацією, оприлюдненою на офіційному сайті Кабінету Міністрів, один з її складників — будівництво доріг — набув особливої ваги в контексті розігріву економіки. Цьогоріч на програму дорожнього будівництва мають намір виділити майже 100 мільярдів гривень.

Водночас, за словами Д. Шмигаля, одним із пріоритетів, який надасть поштовх розвитку української економіки, є приватизація державних підприємств. Вона має оживити малий і середній бізнес. «У нас в Україні майже чотири тисячі підприємств перебувають у різному стані — є напівзнищені, напівбанкрути з боргами... І такі неефективні малі та середні підприємства потрібно приватизувати першою чергою. Дати людям змогу навести там порядок, заробляти гроші, сплачувати податки, створювати нові робочі місця», — зазначив очільник уряду. А от про продаж великих підприємств в нинішніх умовах говорити некоректно, оскільки поки що не може йтися про ринкову ціну, підсумував Денис Шмигаль.