Учасникам обіцяють повернути кошти

МОН та Мінфін розробляють порядок повернення коштів учасникам пробного ЗНО через зміну формату його проведення. Відповідне доручення уряду дав Президент Володимир Зеленський 13 червня, інформують сайти профільного міністерства та Українського центру оцінювання якості освіти.

Учора, 15 червня, випускники складали пробне зовнішнє незалежне оцінювання з української мови та літератури, а завтра, 17 червня, напишуть з решти предметів.

Нагадаємо, що тренувальне тестування є платною послугою (її вартість, залежно від регіону, коливається в межах 138—150 гривень за один предмет). Його проводять щороку задля ознайомлення вступників з процедурою проведення «справжнього» ЗНО.

Цього сезону буквально в останній момент в уряді змінили формат проведення пробного ЗНО — перевели його в онлайн-режим через зростання захворюваності на COVID-19. Минулої п’ятниці «пізно ввечері на сайті Кабінету Міністрів України з’явилася новина про внесення змін до Постанови Кабінету Міністрів України від 12 червня 2020 р. № 480, підпунктом 1 пункту 4 якої фактично було заборонено проводити пробне ЗНО в закладах освіти», повідомили в УЦОЯО. Тож вступникам запропонували 15 і 17 червня залишатися вдома і пройти відповідні тести онлайн.

Для цього вчора об 11-й годині абітурієнти мали зайти у свої віртуальні кабінети учасників пробного ЗНО на сайті відповідного регіонального центру оцінювання якості освіти і завантажити тестовий зошит з української мови та літератури і бланк для відповідей. Виконавши завдання, вони до 19 червня мають внести відповіді до сервісу визначення результатів пробного ЗНО, а потім — дізнатися про свою оцінку (кількість набраних балів). Ту саму процедуру мають пройти і завтра, під час тестування з решти дисциплін.

Утім, за відгуками випускників, далеко не кожному з них вдалося вчасно завантажити завдання. Дехто просто не зміг у понеділок об 11-й годині зайти на сайт регіонального центру оцінювання якості освіти — на екрані комп’ютера щоразу з’являлося попередження про те, що сервер недоступний. Як повідомили дописувачі у Фейсбук-групі «Батьки SOS», «деякі сайти центрів лягли через понаднормовий трафік».

«Сайти Українського та регіональних центрів оцінювання якості освіти наразі не витримують навантаження! — підтвердили в
УЦОЯО. — Значна кількість відвідувачів намагаються скористатися можливістю пройти пробне ЗНО з української мови та літератури вдома. Щойно кількість відвідувачів зменшиться — сайти відновлять свою роботу».

За півтора тижня має стартувати основна сесія «справжнього» ЗНО. Перший іспит — з математики — заплановано на 25 червня. За словами головного державного санітарного лікаря Віктора Ляшка, наразі епідситуація дозволяє провести ЗНО у визначені терміни, проте не виключено, що календар тестування можуть змінити. Усе залежатиме від оцінки показників захворюваності 20—22 червня.

Тим часом у громадськості вже виникли побоювання щодо можливого скасування під приводом боротьби з коронавірусом ЗНО як такого та повернення до старої корумпованої системи вступу до вишів. Про таку невтішну перспективу написав на своїй сторінці у Фейсбуці освітній омбудсмен Сергій Горбачов. «Я отримав інформацію відразу з трьох незалежних джерел, що у високих владних структурах готуються документи про скасування ЗНО взагалі, — написав він. — Якщо це не так — дуже очікую на однозначну заяву про недоторканість ЗНО як надійного інструмента, який гарантує рівні права доступу до вищої освіти».