Дмитро Кулеба після того, як минули його перші сто днів на посаді міністра закордонних справ, відзвітував, що було зроблено за цей період. Учора під час прес-конференції, яка відбувалася у форматі онлайн, він повідомив про започатковані ним ключові трансформації у зовнішньополітичному відомстві.

Так, за словами Д. Кулеби, МЗС змінюється за трьома принципами: людиноцентричність, ефективність та результативність. Перший передусім стосується захисту наших громадян за кордоном у режимі 24 на 7. Для цього, зокрема, були прискорені всі процеси цифровізації консульської служби, аби не змушувати громадян збирати зайві довідки й марнувати час у чергах. Два наступні обрані через те, що, на думку міністра, дипломатія має бути сфокусована на результат, не лише на процес.

З огляду на це, у сфері управління персоналом міністерства запроваджено нові принципи оцінки роботи, змінено підходи до документообігу. Як розповів Д. Кулеба, раніше лише керівник оцінював роботу підлеглих, тепер і підлеглі можуть оцінити свого керівника. Раніше лише центральний офіс визначав ефективність роботи дипломатичних установ за кордоном. А тепер й посольства висловлюватимуть свою думку про центр.

Окремо міністр зупинився на кадрових проблемах МЗС. «Аналіз, який був проведений на моє доручення, показав, що більшість українських дипломатів хочуть працювати в Європі чи Північній Америці. Це величезна диспропорція, величезне викривлення реальності світу. Але я вирішив розв’язувати проблему не палкою, заганяючи людей за кордон, а морквиною, мотивуючи їх обирати нові для себе напрями. За моїм дорученням розроблено мотиваційний пакет для тих, хто працюватиме в країнах Азійсько-Тихоокеанського регіону, Близького Сходу, Африки, Латинської Америки», — розповів Д. Кулеба, додавши, що саме в такий спосіб прагне вирівняти існуючий дисбаланс і спрямувати якісні кадри в інші регіони.

Ще одна проблема, яку озвучив міністр, — іноземні мови, особливо арабська. «Після завершення карантину буде оголошено відриті конкурси на низку посад з основним фокусом — набір людей зі знанням мов, які не є поширеними у системі дипломатичної служби. Були виявлені жахливі ситуації, коли у Китаї в посольстві лише одна людина володіла китайською. Це неприпустимо», — підкреслив Д. Кулеба.

Окремо міністр запевнив, що один з його пріоритетів у МЗС стане забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків. За його словами, особливо високий дисбаланс спостерігається на керівних посадах — серед послів лише 7—8 відсотків жінок. Дмитро Кулеба сподівається, що започаткована ним ідея: якщо міністр — чоловік, то перший заступник — жінка, і навпаки, приживеться у відомстві й надалі.

Також міністр ініціював перетворення МЗС на перший цілковито безбар’єрний орган влади.