Марія народилась у багатодітній сім’ї. Тато працював машиністом у депо, мама — в колгоспі ім. Ватутіна. Жила родина на околиці колишнього села Сарни. Батьки були завжди зайняті важливими справами. Крім неї, виховували ще трьох дітей: сина та дві доньки. Старший брат Василь, який нині з сім’єю проживає в Джанкої, має двох синів. Коли ще були живі батьки, часто приїжджав гостювати. Сестри Галина та Людмила мешкають із родинами в Сарнах. Досі мають міцні та дружні стосунки з Марією, дослухаються до її порад. Вона для них, як друга мама.

У дитинстві Марія була допитливою дівчинкою, про все хотіла знати. Її мама була вправною господинею, і дівча теж цікавилося, як пекти пироги, робити голубці, котлети, налисники, а надто жовту кашу. З часом опанувала ці вміння. А після закінчення школи влаштувалася кухарем у дитячий садочок, що в ті часи працював при військовій частині у колишньому с. Доротичі. Бувало, у дитсадок відправляли допомагати розвантажувати овочі, фрукти солдатів із військової частини. Так Марія і познайомилася з майбутнім чоловіком Миколою.

Хлопець родом із с. Курилівка Курської області, у батьків був єдиним сином. Але заради коханої оселився в Сарнах. Утім, поки були живі, провідував тата й маму.

У 1970 році на свято Трійці закохані поєднали долі (на знімку). Після одруження молоді почали обживатися. Військове командування виділило Миколі квартиру, але пара мріяла про власний будинок. Звели його, посадили сад, виростили двох синів.

Старший Олександр (назвали на честь дідуся) з дружиною мешкають у Сарнах у власному домі. Їх уже доросла донька Маша живе і працює лікарем у Кременчуці, порадувала правнуком Іванком, якого часто привозять до прадідуся та прабабусі в гості. Менший Микола з дружиною і донькою Софією проживають із батьками. Внучка Софійка така ж допитлива, як колись її бабуся, і дуже любить дідуся.

Про родину Плісових почули багато позитивного, зокрема, що вони працьовиті та щиросердні. Час від часу провідують і допомагають самотнім і немічним людям. Певно, недарма пані Марію свого часу двічі обирали депутатом міської ради. І нині, на пенсії, без діла не сидять: Микола займається прибудинковим господарством, Марія — домашніми справами.

Ось уже півстоліття Марія та Микола живуть у злагоді та любові. Вже у свідомому віці прийняли таїнство вінчання в місцевому храмі Віри, Надії, Любові та матері їх Софії. Отож многая літа та щирі вітання золотим молодятам, у здоров’ї зустріти смарагдове, а там і діамантове весілля!

Сарни
Рівненської області.

Фото із сімейного альбому Плісових.