Поліпшення забезпечення населення україни питною водою, вирішення екологічних проблем має стати головним напрямом діяльності уряду та Міністерства екології зокрема. На цьому під час брифінгу наголосила Тетяна Плачкова («ОПЗЖ»), коментуючи призначення нового міністра екології. Водночас вона висловила жаль із приводу того, що народні депутати так і не почули конкретної програми дій і не розуміють, яку ж насправді екологічну політику вестиме новий міністр.

У цьому контексті вона зосередила увагу на конкретних проблемах, які наявні в країні — це, зокрема, проблема питної води. «Ми всі знаємо, що триває великий проект «Велике будівництво», який передбачає масштабну розбудову об’єктів інфраструктури», — сказала народний депутат, зауваживши, що йдеться про будівництво шкіл, дитячих садочків, доріг. «Це добре, але, на жаль, у цьому проекті немає великих інфраструктурних об’єктів, там немає мостів і об’єктів із водопостачання. Того, що країна потребує у першу чергу», — сказала вона.

За словами Т. Плачкової, у 2019 році Державним агентством водних ресурсів після аналізу проб води було визначено, що Одеська область має найбруднішу воду. Крім того, лише 57% області охоплено водопостачанням. «Тобто є населені пункти, де фактично немає жодного метра водопроводу. На жаль, люди користуються привізною водою, або зі свердловин, яка не відповідає жодним нормам. Найбільше страждає від цієї проблеми південь Одещини — Бессарабія. Так сталося, що ця територія не має природних джерел для забезпечення систем питного водопостачання та для забезпечення аграрного, промислового водопостачання. Тут мала б втрутитись держава і допомогти цьому регіону — розробити інфраструктурну систему водопостачання та водовідведення», — наголосила обраниця, додавши, що натомість уряд намагається перекинути всі ці проблеми на новостворені ОТГ.

«Але такі питання мають бути монопольним обов’язком саме держави, бо саме держава забезпечує і гарантує соціальні стандарти для кожної людини», — констатувала вона.