Комітет з питань освіти, науки та інновацій відхилив проект Закону про внесення змін до Закону України “Про вищу освіту” щодо деяких питань прийому на навчання до закладів вищої освіти за рахунок коштів фізичних або юридичних осіб у 2020 році у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19) (реєстр. № 3272 від 27.03.2020 р., внесений народними депутатами С.Міньком, Г.Вацаком, А.Кіссе та І.Колихаєвим).

Автори законопроекту N 3272 пропонували дозволити контрактникам за бажання вступати  до вишів без зовнішнього незалежного оцінювання. Вони рекомендували надати можливість у 2020 році приймати на навчання до закладів вищої освіти для здобуття ступеня молодшого бакалавра, бакалавра (магістра медичного, фармацевтичного або ветеринарного спрямувань) на основі повної загальної середньої освіти, а також ступеня магістра на основі ступеня бакалавра вступників, які бажають здобувати освіту виключно за рахунок коштів фізичних або юридичних осіб,  як за результатами ЗНО, так і за результатами вступних іспитів та/або творчих конкурсів у вишах без застосування організаційно-технологічних процесів зовнішнього незалежного оцінювання. Мотивували тим, що через карантин та дистанційне навчання абітурієнти буцімто не змогли належним чином підготуватися і навіть  зареєструватися на тестування. Такі аргументи комітет не переконали, тож законопроект рекомендували відхилити.

ЗНО відбудеться «за будь-якої погоди», і головне завдання – провести його в безпечних умовах, зауважив голова комітету Сергій Бабак.

Зменшити ризики для учасників тестування покликаний законопроект № 3669, ухвалений 18 червня парламентом. Відповідно до нього звільнені від проходження державної підсумкової атестації (ДПА) особи, які  завершують здобуття повної загальної середньої освіти у 2019/2020 навчальному році. Водночас за бажання вони все-таки зможуть скласти ДПА у формі ЗНО. Відповідні зміни внесено до прикінцевих та перехідних положень Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)».

За словами заступника міністра освіти Єгора Стадного, такі новації дозволять приблизно на 27-30 % зменшити кількість учасників тестування і відповідно збільшити соціальну дистанцію між ними в аудиторіях. За прогнозами заступника директора УЦОЯО Тетяни Вакуленко, правом не складати ДПА скористаються здебільшого студенти коледжів та профтехучилищ, які так само, як і випускники шкіл, зобов»язані проходити державну підсумкову атестацію у формі ЗНО.

Під час обговорення документу на засіданні комітету розгорнулася суперечка довкола наміру дозволити 11-класникам обирати, складати ДПА чи ні. Зокрема, народні депутати Роман Грищук та Юлія Гришина пропонували прибрати це положення із законопроекту, але зрештою пристали на пропозицію своїх колег проголосувати документ у первісному варіанті. Оскільки під час ДПА у формі ЗНО частина випускників може покращити свої підсумкові оцінки і дещо збільшити середній бал атестата (а відповідно – підвищити шанси потрапити на бюджетне місце під час вступу), було вирішено не позбавляти їх такої можливості.

Пов’язані із законопроектом технічні питання, на які звертали увагу Роман Грищук та Юлія Гришина, досі залишаються відкритими. Учасники обговорення дійшли згоди щодо того, що навчальний рік має завершитися 1 липня, тож усім випускникам  – незалежно від того, складатимуть вони ДПА у формі ЗНО чи ні – видадуть атестати вчасно. Тим, хто все-таки ризикне скласти державну підсумкову атестацію, обіцяють пізніше замінити додаток до атестата, виставивши в нього нові оцінки.

Врегулювати всі технічні нюанси та виписати механізм дії закону має МОН у підзаконних нормативних актах. Міністерство вже повідомило, що розробляє відповідні методичні рекомендації.

Парламентарії не обійшли увагою питання оплати праці освітян. Комітет рекомендував направити на доопрацювання Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відновлення справедливості у питанні оплати праці педагогічним працівникам закладів дошкільної і позашкільної освіти (реєстр. № 2180 від 25.09.2019 р.) та Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо відновлення справедливості у питанні оплати праці педагогічним працівникам (реєстр. № 2180-1 від 11.10.2019 р.).

P.S. Нині у Міністерстві освіти готуються провести основну сесію ЗНО з 25 червня по 17 липня. Раніше повідомлялося, що в разі перевищення епідеміологічних показників, пов’язаних із захворюваністю на COVID-19, ЗНО можуть перенести на серпень. Остаточне рішення планували ухвалити 22 червня.