Павло Каленич показує проект створення квартири для лікаря.

— Тут буде вітальня, а це кухня, далі спальня, два санвузли, гардеробна, комора, — показує розташування кімнат Павло Каленич, керівник агрофірми «Ольгопіль», депутат Вінницької облради.

У майбутній квартирі працюють будівельники. Одні монтують електрообладнання для підігріву підлоги, інші встановлюють освітлення на підвісній стелі.

Квартира на першому поверсі й має окремий вхід. Перед тим, як за справу взялися будівельники, працювали дизайнери. Деталі узгоджували особисто з керівником. Павло Євгенович вносив свої пропозиції. Разом підбирали необхідні матеріали.

— Аби не було соромно перед лікарем, меблі також придбаємо за кошти агрофірми, — з усмішкою додає співрозмовник. — Як кажуть, квартира буде «під ключ». Вселяйся — і живи. І працюй, зрозуміло.

Водночас завершують ремонт приміщення лікарні. Два роки тому заклад припинив існування. Реформатори вважали недоцільним утримувати його в селі з населенням понад три тисячі людей. Хоча насправді дільнична обслуговувала чи не третину населених пунктів Чечельницького району.

— Бачили б ви, який вигляд мало це приміщення раніше! — каже водій автомобіля швидкої допомоги Олександр Бондар. — Таке враження, що його з царських часів не ремонтували. Нині ми не впізнаємо ні будівлю, ні свого робочого місця. Все до діла зроблено. Зверніть увагу хоча б на сходи, які ведуть на другий поверх, вони ж із червоного граніту! Оцініть, як зі смаком підібрано у коридорах та кімнатах плитку, шпалери. А які санвузли! Це ж музей, а не лікарня!

У приміщенні — пункт бригади швидкої допомоги станції екстреної медицини сусіднього Бершадського району. Також тут і амбулаторія сімейної медицини.

— Ми ні в кого не просили допомоги, — продовжує Павло Каленич. — Бо розуміли, що це лише затягне процес ремонту. Почали роботи з відновлення котельні. Закупили найсучасніші котли на твердому паливі. Важливо було перекрити дах, аби вода не затікала. Після того перейшли до ремонту всередині, а тепер завершуємо утеплення фасаду, а також облаштовуємо територію. Так з порятунку будівлі з’явився соціальний проект підтримки місцевої медицини. Його, цей проект, схвалили на агрофірмі, адже до лікаря кожному доводиться звертатися.

Від колишнього паркану збереглися металеві штирі з позначками понад столітньої давності. Павло Каленич попросив, щоб ковалі виготовили такі само, аби залишилася згадка про тих, хто колись будував повітову лікарню.

— При вході у приміщення під ногами вимостимо з плитки напис: «Ольгопіль, лікарня, 1913 рік», — ділиться думками Каленич. — А вгорі, бачите, ще один знак на фасаді. Це емблема нашої агрофірми. Стараннями людей заробили кошти — тепер повертаємо їх у вигляді важливого об’єкта.

Вінницька область.

Стоматолог Віталій Ярославський: «Не кожна клініка обласного центру має таку рентгендіагностику без опромінення ротової порожнини, яку придбала для нас агрофірма «Ольгопіль».

Фото автора.