У Чернівцях не вистачає менше метра рівня води, щоб затопило ринки «Калинівський» та «Добробут».

Рівень води у річці Прут піднявся до критичних позначок 440—480 см над нулем поста. Ще півметра-метр — і попливуть згадані ринки, а прогноз синоптиків саме про це попереджає. Через це підприємці цілу ніч вивозили крам із магазинів, жабок, контейнерів. Люди пам’ятають попередні повені, тому вирішили діяти на випередження.

У межах сіл Банилів, Слобода-Банилів існує загроза прориву дамби № 5, на місці працює аварійна бригада з працівників БУВР Пруту та Сірету, співробітників ДСНС та місцевого населення, котра укріплює розмиту частину тіла дамби, до переливу якої залишається 1,20 м.

У селі Лукавці Вижницького району на річці Сірет загрози прориву дамби немає, однак через опади, за спостереженням місцевих жителів, малі річки і потоки вже підтоплюють будинки. Загроза часткового затоплення земель підприємств та сільгоспугідь у середній течії річки Прут по населених пунктах Лужани та Мамаївці. У Новоселицькому районі в межах сіл Зелений Гай та Припруття на низько розташованих ділянках можливе підтоплення полів та городів, а також — дороги Новоселиця — Герца. У зв’язку з підпором, який формує міст у селі Маршинці, є загроза виходу води до житлових будинків.

Можливе підтоплення блоків сигналізації застав у селах Тарасівці, Ванчиківці, Костичани, Магала, Маршинці Новоселицького району.

Найгірше, що повінь дістається доріг і мостів, перекриваючи сполучення між селами та районами на тривалі терміни. А це забезпечення продуктами, швидка допомога, пожежні, поштовий зв’язок.

Ситуацію загострює прогноз синоптиків, які обіцяють дощі та зливи, а також пориви вітру з градом ще на цей тиждень у всьому Карпатському регіоні.

Фото автора.