Маріїнській багатопрофільній гімназії № 33 — півтора століття. Через потрапляння води під фундамент і його просідання пам’ятка архітектури останні п’ять років руйнувалася. І ось нарешті влада зайнялася реконструкцією будівлі та реставрацією її історичної частини.

Як повідомили в Дніпропетровській ОДА, об’єкт включили в обласну програму «Будівництво 100+». І тепер його модернізують зовні й усередині — зі збереженням автентичності пам’ятки історії.

«На першому етапі підрядники упорядкують центральне — основне — крило, потім — друге, із прибудовою й переходом. Після завершення робіт учні одержать оновлений енергоефективний заклад, а дніпряни й гості міста — можливість побачити архітектурну споруду в первозданному вигляді», — переконують в ОДА.

Як зазначають підрядники, будівля уже з новими дахом і вікнами. Усунули тріщини на стінах. Фундамент утеплили, зробили гідроізоляцію, «глиняний замок» і бетонне вимощення, щоб під нього більше не потрапляла вода.

Також підрядники під реставраційні роботи підготували більш як половину фасаду й очікують фінального рішення архітекторів.

Будівельники розповіли, що з боку внутрішнього двору на фасаді вже зробили нові карнизи — точну копію старих. Також замінили всі комунікації. Електрики роблять розведення. Готовий під фарбування третій поверх, завершують обшивку стін гіпсокартоном на другому й заливають полістирол-бетоном підлогу на першому. Це додатково підвищить енергоефективність будівлі.

«У коридорах на нижній частині стін будуть спеціальні кольорові панелі. Вони значно міцніші за гіпсокартон, тому «не бояться» найенергійніших непосид. Під час робіт також упорядкуємо навчальні кабінети, малий спортивний і актовий зали, клас хореографії», — обіцяють підрядники.

Водночас у дворі облаштовують сучасний спортмайданчик. Він буде з полем зі штучної трави, біговими доріжками.

«На другому етапі реконструкції осучаснять друге крило будівлі, прибудову зі спортзалою і перехід до неї», — підкреслюють в ОДА.