Хочете, щоб ваша дитина зростала щасливою, розумною та творчою? Щоб училась залюбки та впевнено йшла до обраної професії? А ще була чуйною і тонко відчувала світ, відгукувалась на ваші переживання та ділилась своїми почуттями?.. Тоді знайдіть час для читання журналів і книжок щодня!

Це саме той час, коли ви зупинитеся, відірветесь від комп’ютера й телефону, подивитесь дитині в очі, обіймете її, вмоститесь разом на дивані. Ваш голос, інтонація, плече поруч чи обійми — це той затишок, що буває тільки в дитинстві, коли відчуваєш безпеку і спокій, а ще — очікування чогось нового, загадкового, цікавого. Потім дитина читатиме і вам, а ви зі щирим інтересом та реакціями слухатимете. Згодом читання увійде у звичку, але цю подорож ви розпочали разом, і вона завжди буде ресурсним спогадом для вашої доньки чи сина.

Саме «живе» читання книжок чи журналу, зустріч з яким дитина чекатиме, здатне творити дива. Перевірте на власному досвіді! Науковці це вже зробили.

Вам знайоме загальне уявлення про те, що діти охочіше та частіше читають не паперові книжки та журнали, а видання на цифрових пристроях? Але нові дані показують, що це зовсім не обов’язково.

Під час дослідження дітей 4 та 6 років психологи встановили, що ті, хто мав регулярний доступ до мобільних пристроїв із можливістю eReading, не прагнули використовувати їх для читання, а обирали паперові книжки. Вчені також встановили: що до більшої кількості пристроїв дитина має доступ, то менше вона читає взагалі! Це дає змогу припустити, що забезпечення дітей пристроями для читання електронних книг насправді може гальмувати їхню жагу до знань!

Діти відволікаються, перемикаються між додатками, з читання — на ігри та відео... А для малюків, у яких є труднощі з концентрацією уваги, швидка «винагорода» від гри може легко перевершити потенційно значиміші та довгострокові переваги читання. Також читання електронної книги призводить до втоми очей.

Тримаючи в руках живий журнал чи книжку, дитина задіює всі органи чуття: вловлює запах свіжої фарби, відчуває фактуру видання на дотик, чує шурхіт перегортання сторінки, роздивляється до деталей яскраві ілюстрації. А головне — це той найкращий час, коли мама чи тато є цілковито включеними в безпосереднє емоційне спілкування з дитиною, якого так бракує нині практично всім.

До речі, а ви, батьки, любите читати? Коли дитина бачить вас із книжкою, то й у неї виникає та підкріплюється інтерес. Правило «роби так, як я роблю» діє набагато ефективніше за правило «роби так, як я кажу».

За кордоном бібліотеки давно вже стали потужними сучасними центрами дозвілля для всієї родини, а домашні бібліотеки — місце, де перетинаються інтереси різних поколінь. Читаймо разом із дітьми заради живого спілкування щодня!

Книжки та журнали як концентрована мудрість часом програють у суперечці за першість сучасним пристроям і соціальним медіа. Але обнадійливим є той факт, що представники еліти, які впливають на технічний прогрес (керівники найпотужнішого мозкового центру Кремнієвої долини, зокрема) усвідомлюють ризики домінування гаджетів і власних дітей виховують саме на класичних книжках, а доступ до сучасних технологій обмежують.

Олена Вовчик-Блакитна,
кандидат психологічних наук, провідний науковий співробітник Інституту психології імені Г. С. Костюка НАПН України.