Фото Arsen Avakov/Twitter

Майже всю територію області накрила стихія. Через зливи в 165 населених пунктах підтоплено 4596 житлових будинків, кілька медзакладів тощо. Вода дісталася майже 10 тисяч присадибних ділянок, тисяч підвальних приміщень. Затоплено понад 3 тисячі га сільгоспугідь. Через стихію повністю зруйновано 110 км автодоріг місцевого значення та пошкоджено понад 400. Навали потужних потоків не витримують мости на місцевих і комунальних шляхах: зруйновано 90 та пошкоджено 130. Постраждало майже два кілометри берегоукріплень.

Рятувальники Управління ДСНС в області відселили із зони стихійного лиха 285 осіб. Загалом для надання допомоги населенню з ліквідації наслідків негоди здійснено понад сто виїздів. Це відкачування води з будинків, прибирання повалених дерев, буксирування транспортних засобів.

Стихія руйнує все на своєму шляху. Відрізано від сполучення населені пункти, мікрорайони. Створена важкою працею інфраструктура не витримує навали великої води та всього, що несуть гірські потоки. Приміром, так сталося на дорозі Н-09 Мукачево — Львів у селі Микуличин. Через паводкові зсуви та селеві потоки проїзд було заблоковано. Річка Прут вирувала з неймовірною силою, викушувала береги. А з гори потоки несли величезне каміння.

Працівники ТОВ «ПБС» за допомогою спецтехніки кілька годин розчищали дорогу від такої навали. Проливний дощ не вщухав. На початок доби 24 червня проїзд на Закарпаття забезпечено.

Стихія завдає шкоди зусібіч. На Буковецькому перевалі, що у Верховинському районі, стався зсув гірської породи. Для забезпечення проїзду задіяно техніку Верховинської дорожньо-експлуатаційної дільниці облавтодору.

Якщо в попередні дні від стихії більше потерпали гірські райони, то тепер затоплює й низинні. Попливли Івано-Франківськ, Калуш. Якщо там не справляється з навалою брудних потоків каналізація, то в Галичі ще гірше. Вийшов із берегів Дністер. Місто затоплює. Вода дісталася доріг державного значення Мукачево — Львів і Галич — Сатанів. Проїзду немає, дорожники радять добиратися через автошлях Бурштин — Калуш. Старенький міст через Дністер там аварійний, тож великоваговому транспорту туди зась.

Начальник Служби автомобільних доріг в Івано-Франківській області Василь Буджак наголошує, що його співробітники працюють цілодобово. Водії можуть звертатися до диспетчерів та повідомляти про виявлені через стихію проблеми.

Кілька разів на добу збираються оперативні засідання Регіональної комісії з техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних станів. Разом із представниками відповідальних за забезпечення життєдіяльності краю структур, народних депутатів здійснюють виїзди. А також готують звернення до Президента, Кабміну та Верховної Ради щодо виділення додаткових коштів.

* * *

Для координації дій влади з ліквідації наслідків негоди на Прикарпаття прибув Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль. За дорученням Президента Володимира Зеленського він разом із міністром внутрішніх справ Арсеном Аваковим, головою Івано-Франківської ОДА Віталієм Федорівим та членами Регіональної комісії з техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій гелікоптером облетіли зони стихійного лиха.