Другий місяць із мене — пенсіонера, мало того, вкладника АТ «Ощадбанк», де я користуюся десять років послугами, — стягують за обслуговування при сплаті за комунальні послуги по 3 гривні за кожну позицію, а їх аж дев’ять!!!

Розумію, хочуть дармових грошей, але із пенсіонера це забагато...

Люди різного віку приходять та сплачують у касі за різні операції різні суми.

Але мені, як пенсіонеру, щомісячно перераховують із Пенсійного фонду в банк гроші, і я вважаю, що якщо моїми коштами користуються, то навіщо мене ще карати на 27 гривень при оплаті, ніби то нагорода...

Для них нагорода, а для мене — дві буханки хліба!!!

Мені цікаво знати, що думає народ.

Василь ПУШКО, 77 років.

Коментар юриста

Установи будь-якого банку в Україні, у т. ч. й «Ощадбанку», під час надання послуг з приймання платежів від населення мають право самостійно встановлювати розмір комісійної винагороди за надані послуги (ч. 14 ст. 47 Закону України «Про банки і банківську діяльність» (далі — закон про банки).

Понад те, відповідно до ст. 53 закону про банки, банкам забороняється встановлювати комісійні винагороди на рівні нижче собівартості банківських послуг у конкретному банку. Банки також не можуть вчиняти будь-які дії щодо впровадження у своїй практиці недобросовісної конкуренції, а встановлення нульової комісійної ставки для банківських операцій може розглядатися як недобросовісна конкуренція. У разі встановлення факту недобросовісної конкуренції банку можуть заборонити в подальшому надавати такі послуги або здійснювати такі банківські операції.

Комісія за комунальні платежі в касах «Ощадбанку» (тобто при готівковому розрахунку) залежить від наявності укладених договорів між постачальниками послуг і банком. Її розмір може відрізнятися залежно від регіону.

Оплата комунальних послуг за допомогою платіжної пенсійної картки у касах «Ощадбанку» безплатна для пенсіонерів — держателів пенсійних карток банку. Тобто якщо пенсіонер отримує пенсію в «Ощадбанку» і в касі банку розрахувався карткою, а не готівкою, то комісію банку він не платитиме. Банк також безплатно приймає комунальні платежі від усіх категорій клієнтів на адресу постачальників комунальних послуг, які мають прямі договори з банком, через інформаційно-платіжні термінали «Ощадбанку» при оплаті платіжною карткою «Ощадбанку».

Сергій ДЕМСЬКИЙ.