Зіновій Андрійович, Оксана Савчук, Олександр Матусевич, Едуард Прощук, Денис Шмигаль (зліва направо).

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль запевнив, що для ліквідації наслідків негоди область отримає значну державну допомогу.

Івано-Франківщина найбільше з областей західного регіону постраждала від негоди, що триває від початку червня. Підтоплено 165 населених пунктів, пошкоджено понад 110 км автошляхів, на місцевих та комунальних дорогах стихія повністю зруйнувала 19 мостів, ще понад сотня — частково розбиті.

Масштаби стихії 24 червня особисто оглянув Прем’єр-міністр Денис Шмигаль, котрий разом із міністром МВС Арсеном Аваковим навідався на Прикарпаття. Разом із керівниками області вони здійснили обліт рівнинної частини Прикарпаття. Побували в Ланчині Надвірнянського району, Галицькому районі, Калуші. Оглянули Домбровський кар’єр, де пошкоджена дамба. Навідалися на Верховинщину.

У режимі відеоконференції під головуванням Д. Шмигаля відбулося позачергове засідання Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, під час якого було схвалено комплекс невідкладних заходів для подолання наслідків стихійного лиха. Загроза руйнувань і надалі існує через паводок на річках басейну Прута й Дністра. За прогнозами синоптиків, погода до кінця тижня має стабілізуватися, тож з’явиться доступ до пошкоджених інфраструктурних об’єктів.

Також в Івано-Франківській ОДА відбулося засідання Регіональної комісії з техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. Керівники області та інфраструктурних підрозділів, народні депутати розповіли про завдані стихією збитки на Прикарпатті. Приміром, парламентарій Зіновій Андрійович привернув увагу до руйнувань у Ланчині та Білих Ославах. Народні депутати Олена Вінтоняк та Володимир Тимофійчук наголосили на руйнуваннях у Верховинському, Снятинському та Косівському районах. А Оксана Савчук та Ігор Фріс висловили занепокоєння щодо повені в Галичі, Едуард Прощук та Олександр Матусевич — у Калуському, Долинському та Рожнятівському районах.

«Повінь страшна, такого рівня, як 2008 року. Тоді, на жаль, 38 осіб загинуло. На біду, й тепер є три жертви. Повністю зруйновано декілька будинків, вони буквально стерті з лиця землі селевими потоками. На Прикарпаття передислокували по два гелікоптери від Національної гвардії та ДСНС. Для допомоги в ліквідації наслідків стихії прибула гірська рота спецпризначення Нацгвардії, перекинуто додаткові сили ДСНС, загалом — півтори тисячі бійців», — повідомив під час брифінгу Денис Шмигаль, наголосивши, що безпека людей — передусім, а наступні кроки — ліквідація наслідків стихії.

Для цього із резервного фонду області вже надали мільйон гривень. Ще 500 мільйонів гривень прем’єр пообіцяв виділити із державного резервного фонду.

Фото надано Зіновієм Андрійовичем.