Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш оприлюднив доповідь про дотримання прав людини в тимчасово окупованому Криму, в якій чітко задокументував нові порушення Росією міжнародного гуманітарного права. Про це розповів постійний представник України при ООН Сергій Кислиця, повідомляє Укрінформ.

«У доповіді генсека ООН чітко визначено Автономну Республіку Крим та місто Севастополь як тимчасово окуповані Російською Федерацією території України. Крім того, зазначається, що Росія продовжила застосування на окупованих територіях свого кримінального законодавства. Такі дії є черговим порушенням окупантом міжнародного гуманітарного права», — констатував Сергій Кислиця.

Водночас, за словами українського дипломата, генсек ООН вказав на те, що російська окупаційна влада досі блокує доступ Управління верховного комісара ООН з прав людини (УВКПЛ) до півострова «з метою моніторингу ситуації на місці».

За словами постпреда, в документі наводяться і конкретні факти порушень прав підсудних, а також відсутності неупередженого публічного судочинства.

Крім того, напередодні Дня кримськотатарського прапора Антоніу Гутерреш ще раз нагадав, що Крим — це Україна. Речник постійного представництва України при ООН Олег Ніколенко на своїй сторінці у Фейсбуці цитує генсека ООН: «Для мене питання зрозуміле. Чітко виступаємо за територіальну цілісність України, і ми ніколи не визнавали того, що відбулося в Криму».

Фото: Укрінформ