Батьки маленьких українців із задоволенням купують дітям іграшкові інструменти, кухонні прилади, машинки. Сподіваються: з ними вони краще підготуються до дорослого життя та засвоять необхідні навички. Але родинам і невтямки, що забавка часом може призвести до... отруєння токсичними речовинами. Такий невтішний висновок зробили фахівці ДП «Укрметртестстандарт», випробувавши іграшкову швейну машинку китайського виробництва.

Інспектори Головного управління Держпродспоживслужби Херсонщини виявили її у торговельній мережі. Їх насторожило те, що на пакуванні набору не було ні інструкцій, ні попереджень про обмеження для дітей певного віку. Але справді жахливим став результат хімічних досліджень. З’ясувалося, що масова частка свинцю в іграшці досягала 16,9 тисячі мг/кг при нормі в 1 тисячу мг/кг! Отож, перевищувало максимально припустиму норму чи не в 17 разів! І можна тільки здогадуватися, як би вплинула забавка на здоров’я дитини... Тож підприємство, що виставило її на продаж, отримало рішення про заборону реалізації відверто небезпечного товару.

У прес-службі ГУ Держпродспоживслужби покупцям радять: перед придбанням іграшки ознайомтеся, чи є на її маркуванні знак відповідності технічним регламентам, зареєстрована торговельна марка та поштова адреса. Ця інформація свідчить про готовність виробника нести відповідальність за свою продукцію. Якщо ж її немає, безпечніше буде відмовитися від покупки.

Херсон.