Як розповідає голова спілки Вагіф Мамедов, життя 28 бердичівлян обірвалося в горах далекого Афганістану; ще 90 воїнів-інтернаціоналістів з 631 відійшли у вічність у мирний час. Є серед бердичівських афганців і ті, хто, незважаючи на вік та поранення, разом із синами зі зброєю в руках захищали і захищають незалежність та територіальну цілісність нашої країни на сході.

За 30 років існування спілки було зроблено чимало. У 1996-му в Бердичеві спорудили пам’ятник воїнам-інтернаціоналістам, які загинули під час виконання бойового обов’язку. Щороку 15 лютого сюди приходять бойові побратими та мешканці міста, щоб віддати шану землякам. У 2010 році в Бердичеві відкрили музей воїнів-інтернаціоналістів. А в 2012-му біля приміщення спілки на вулиці Садовій створили сквер та встановили обеліск, на якому викарбувано прізвища 28 полеглих афганців.

Тоді ж, у 2012 році, для надання учасникам бойових дій на території інших держав та членам їхніх родин правової допомоги при спілці створили юридичну службу, яку очолив досвідчений правник Леонід Сіроха. З нагоди 30-річного ювілею спілки його внесок у розвиток ветеранського руху відзначили медаллю «За вірність українському народу». Нині, на додаток до виданої раніше документальної книги про бердичівських воїнів-інтернаціоналістів «Відлуння афганських гір», Леонід Карпович працює над «Книгою пам’яті», яка міститиме імена та фотографії містян, котрі виконували інтернаціональний обов’язок у далекій центральноазійській країні.

На урочистостях з нагоди ювілейної дати багатьох активних членів спілки відзначили нагородами, грамотами і подяками. Від імені міського голови воїнів-афганців привітав його перший заступник Роман Левицький.