На майдані Незалежності в Сумах відбувся мітинг профспілкових діячів та активістів (на знімку). Його учасники вимагали зупинити розгляд законопроекту № 2681, який має назву «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо окремих питань діяльності професійних спілок)». Серед інших вимог — підвищення зарплати працівникам і гарантування для них безпечних умов праці під час пандемії.

Законопроект № 2681 був зареєстрований у Верховній Раді наприкінці минулого року. На думку мітингарів, він істотно звужує права та можливості профорганізацій. Зокрема, передбачається запровадити норму, згідно з якою на одному підприємстві не може функціонувати більше двох первинних осередків профспілкових організації. На підприємствах, де працює до десяти осіб, взагалі неможливо буде створити профспілкову організацію, бо до неї має входити не менш як десять працівників, повідомляє наш власкор Володимир ЧЕРНОВ.

Активісти профспілкових організацій Черкащини також провели під стінами ОДА акцію протесту.

Голова Федерації профспілок області Петро Шевченко зазначив у своєму виступі, що вважає неприпустимим ухвалення законопроекту, який ліквідовує захисну функцію колективно-договірної праці і робить працівника безправним перед своїм роботодавцем.

Свої вимоги учасники мітингу спрямували до Верховної Ради, уряду, обласній виконавчій владі та органам місцевого самоврядування Черкащини, інформує наш власкор Лідія ЛІСОВА.

Одночасно на двох майданчиках: на площі Народній — біля будівлі ОДА та облради, а також на площі Поштовій — біля міськради в Ужгороді відбулася Всеукраїнська попереджувальна інформаційна акція профспілок. Окрім 400 профспілкових активістів різних галузей до неї приєдналося ще й чимало ужгородців.

Голова Закарпатської облпрофради Володимир Фленько аргументував позицію профспілок щодо законів, в яких порушуються права профспілок і соціальні гарантії суспільства. Оскільки на Закарпатті проходить кордон з чотирма країнами Європи — Словаччиною, Угорщиною, Румунією і Польщею, нагальною потребою є дотримання європейських моральних цінностей.

— Учасники підтримали вимоги акції протесту профспілок, які передані до Києва Верховній Раді України та Офісу Президента України, — повідомив керівник прес-центру облпрофради Сергій Баранчиков, передає наш власкор Василь НИТКА.

Фото suspilne.media.