Протягом півгодини тут випало 30 міліметрів опадів, тобто 300 тонн води на гектар!

Опади нагадували тропічну зливу. Лило як з відра. Дощі йдуть майже щодня, але такого рясного не пам’ятають.

— Від дощів конюшина росте, як ліс, — говорить керівник місцевого господарства «Писарівське» Віталій Віт. — Волога найбільше сприяє розвитку кормових культур. Про колосові такого не скажеш. На полях пшениці, ячменю стоїть вода. Ні зайти, ні заїхати. Наше щастя, що не було бурі, й колосся не вилягло. Так само озерця можна побачити у кукурудзі. Планували підживити качанисту, мабуть, вже не вдасться — хтозна, коли ґрунт висохне. З неба не тільки тече, а й пече.

Співрозмовник звертає увагу на те, що багато вологи й висока температура створили так званий парниковий ефект. А це гарне середовище для розвитку хвороб. Треба думати, як з ними боротися.

«Писарівське» — одне з небагатьох господарств Ямпільського району, де займаються тваринництвом. Майже третину площі в сівозміні відведено кормовим культурам. Ростуть кормові добре, але як їх зібрати, як висушити на сіно. Поки що зробити це не вдається.

Зовсім інша ситуація з опадами в господарстві села Буша цього самого району. Його керівник Михайло Гнидюк розповів, що в них дощики зовсім незначні. Після них запаси вологи в ґрунті становлять 6—8 міліметрів. Цього замало для ефективного розвитку сільгоспкультур. Навесні взагалі не було опадів. Минула осінь також не тішила дощами. Саме через це в господарстві змушені були пересівати нинішньої весни 180 гектарів озимого ріпаку — половину площ, відведених під культуру. Від вирощування сої взагалі відмовилися, без достатньої вологи рослина не тішить врожаєм.

— Дуже гарно після дощів пішов у ріст соняшник, — каже Михайло Гнидюк. — Так само ожила кукурудза. У нас тільки зернова, силосної не вирощуємо, бо нема тваринництва. Дощі, якими б вони не були, не такі страшні, як вітровії чи бурі. Нас стихія, дякувати Богу, оминула. Але на гарний урожай не сподіваємося. Оминали Бушу дощики під час осінньої сівби, не тішили весною, тільки наприкінці травня трохи покапало, та й нині кругом ллє, а в нас тільки крапає.

Обидва керівники звернули увагу на те, що рясні опади сприятливі також для цукрових буряків. Однак ані в Писарівці, ані в Буші їх не вирощують. Кажуть, нині проблема зі збутом сировини.

Вінницька область.