Під час війни цукрова галузь України стикається з проблемами, пов’язаними з безпекою, нестачею ресурсів та скороченням посівних площ, проте Україна залишається одним з провідних виробників цукру, - повідомляють у Комітеті з питань аграрної та земельної політики.

Так, за даними Національної асоціації цукровиробників України «Укрцукор», 26 заводів України станом на 1 грудня переробили 8,36 млн тонн сировини та виробили 1,25 млн тонн цукру.

Зазначається, що поточний показник виходу цукру становить 15,02% (минулого сезону – 14,11%), що пояснюється, зокрема, вищою цукристістю буряків, що надходять, – 17,48% (+0,71% до показника 2024 року).

Серед регіонів лідером залишається Вінницька область, де вироблено 263 тис. тонн цукру.

Також, Україна продовжує активно експортувати цукор на світові ринки. За перші три місяці 2025/26 маркетингового року загальний обсяг поставок склав 116,1 тисячі тонн. Майже увесь цей цукор, а саме 95%, був відправлений на експорт. Покупцями українського цукру стали переважно арабські та деякі європейські країни.

Головними покупцями українського цукру у вересні – листопаді 2025 року були країни Близького Сходу та Західних Балкан:

Ліван – 37% від загального експортованого обсягу;

Сирія – 18%;

Північна Македонія – 8%;

Боснія і Герцеговина – 7%;

ОАЕ – 7%.

Разом з тим зазначається, що на світових ринках спостерігається падіння цін на цукор. Вартість цукру-сирцю у Нью-Йорку опустилася на 2,4% до 14,07 центів за фунт. Це найнижчий рівень із жовтня 2020 року.

За прогнозами, у 2025/26 роках очікується надлишок цукру у 2,8 мільйона тонн. Це може бути пов’язано зі збільшенням виробництва кукурудзяного етанолу та можливим зростанням експорту цукру з Індії.

 Прес-служба Апарату Верховної Ради України