Тепер їхні кандидатури мають проголосувати у парламенті не менш як 226 голосами.

Комітет проголосував за чотирьох кандидатів від фракції «Слуга народу» — Віталій Куц, В’ячеслав Навроцький, Євген Соболь та Лариса Удалова, від депутатської групи «Довіра» — за двох кандидатів — Богдан Романюк та Дмитро Журавльов, від фракції «Голос» — Андрій Мелешевич. Загалом було подано 21 кандидатуру до складу конкурсної комісії від парламенту.

Повноваження керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назара Холодницького спливають 30 листопада 2020 року. Конкурс на посаду керівника САП здійснюється конкурсною комісією, до складу якої входять 11 осіб — четверо визначені Радою прокурорів України та семеро від Верховної Ради.

Водночас деякі депутати та представники громадських організацій заявили, що четверо із семи обраних членів конкурсної комісії не мають досвіду боротьби з корупцією, що є прямою вимогою закону. Досвід у боротьбі з корупцією є також вимогою міжнародних партнерів — зокрема МВФ.

«На жаль, ми бачимо, що більшість представників, яких обрав комітет та запропонували «Слуги народу», не відповідає кваліфікаційним вимогам, — стверджує народна депутатка від фракції «Голосу» Олександра Устінова. — У Законі «Про прокуратуру» чітко прописано, що члени комісії повинні мати «значний досвід діяльності у сфері запобігання або протидії корупції». В обраних кандидатів його немає. Більшість із них — це представники академії МВС або особи, пов’язані з поліцією».

У свою чергу у «Центрі протидії корупції» повідомили, що, наприклад, у Дмитра Журавльова весь «антикорупційний досвід» — це те, що він балотувався до ради громадського контролю НАБУ. У Віталія Куца в ЦПК знайшли невідповідності в його декларації.

Правоохоронний комітет також визначився (уже втретє) із кандидатами до конкурсної комісії з відбору керівника ДБР. Депутати проголосували за кандидатури юриста Андрія Козлова, якого висунула фракція «Голос», науковиці Лідії Москвич та криміналіста Василя Нора — від депутатської групи «Довіра». Тепер їхні кандидатури має розглянути парламент та проголосувати 226 голосами. Проте з двох спроб парламенту не вдалося затвердити склад конкурсної комісії з відбору директора ДБР.

Згідно з Законом «Про Державне бюро розслідувань», організацію та проведення конкурсу на посаду директора ДБР здійснює конкурсна комісія, до якої входять троє осіб, визначені Президентом України, та троє від Верховної Ради за поданням профільного комітету. Керівника ДБР уже немає майже півроку — відтоді, як парламент прийняв закон про перезавантаження Бюро, наслідком якого стала відставка Романа Труби.