«Будь-які так звані вибори, референдуми, голосування, які проводяться РФ на тимчасово окупованій території, становлять грубе порушення принципів міжнародного права, у тому числі Статуту ООН, Меморандуму про гарантії безпеки у зв’язку з приєднанням України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї від 5 грудня 1994 року, резолюцій Генеральної Асамблеї ООН «Територіальна цілісність України» від 27 березня 2014 року та «Стан з правами людини в Автономній Республіці Крим та м. Севастополь (Україна)» 2016—2019 років», — підкреслили українські дипломати. Вони закликали міжнародне співтовариство посилювати тиск на державу-агресора, у тому числі, запровадити персональні санкції проти організаторів незаконного голосування на території тимчасово окупованої АР Крим і м. Севастополь.

Водночас в Європейському Союзі наголосили, що їхня позиція у питанні Криму залишається незмінною — ЄС не визнає незаконну анексію українського півострова Росією, а відтак і проведення РФ на його території референдуму про внесення поправок в російську Конституцію.

Про це, зокрема, заявив представник ЄС з питань зовнішньої політики і політики безпеки Петер Стано в коментарі агентству «Інтерфакс-Україна». Стано також констатував, що «аналогічним чином власники російських паспортів, виданих в районах, які зараз не перебувають під контролем українського уряду, всупереч Мінським угодам, не повинні брати участі у виборах, організованих Російською Федерацією». «Європейський Союз залишається незмінним у своїй підтримці територіальної цілісності і суверенітету України», — підсумував він.

Нагадаємо: 1 липня у Росії завершилося голосування щодо поправок в Основний Закон країни. Зміни, в тому числі, дають можливість чинному президенту Володимиру Путіну, який фактично перебуває на чолі РФ з 2000 року, балотуватися ще на два строки. За даними російського Центрвиборчкому, більшість учасників голосування схвалили поправки: за проголосувало 77,92% виборців, проти — 21,27%.