Зібрання депутатів Чернігівської обласної ради почалося із вшанування загиблих воїнів-земляків хвилиною мовчання, після чого голови обласних ради та адміністрації Ігор Вдовенко й Андрій Прокопенко вклонилися рідним полеглих та передали матері героя Ігоря Кістерного Євгенії Михайлівні і сестрі героя Володимира Черненка Людмилі Вікторівні державні відзнаки, якими їх рідних було нагороджено посмертно.

Депутати проголосували за чотири звернення від обласної ради до вищих органів державної влади. І насамперед до Президента України — щодо запровадження режиму квотування імпорту мінеральних добрив. У ньому наголосили, що одним із ключових чинників широкої громадської підтримки глави держави під час виборів «була деолігархізація української економіки i політичного життя, створення справедливого та конкурентного середовища для бізнесу, в тому числі i для аграрного сектору економіки». Однак, як ідеться у зверненні, наміри щодо запровадження квотування імпорту мінеральних добрив можуть спричинити перехід третини собівартості аграрної продукції під контроль олігархічних груп, зростання їх монополії i надприбутків. Аграріїв обурює, «що газ у нинішньому році подешевшав більш як на 45 відсотків, а добрива, в собівартості яких, за заявами представників хімічних підприємств, газ становить майже 80 відсотків, подешевшали лише на 13 відсотків». Народні обранці закликали керівництво держави вжити рішучих заходів, зокрема ухвалити відповідні кадрові рішення, щоб не допустити катастрофічних наслідків для розвитку аграрного сектору.

До вищих органів влади та керівництва Національної аграрної академії наук України депутати спрямували звернення «щодо завданих в особливо великих розмірах збитків на Державному підприємстві «Дослідне господарство «Івківці».

Сесія прийняла звернення обласної ради до керівництва країни щодо відзначення на державному рівні 35-х роковин Чорнобильської трагедії. У ньому депутати пропонують оголосити на державному рівні 2021-й Роком вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС та пам’яті жертв Чорнобильської трагедії.  А для обласного онкологічного диспансеру виділено 20 мільйонів для фінансування невідкладних ремонтних робіт з покрівлі його головного корпусу та двох поверхів. Що ж, хочеться сподіватися, що за таких фінансових вливань тарифи на послуги хоча б в онкодиспансері не зростатимуть...

Гостру дискусію викликали проблеми галузі охорони здоров’я населення. Зокрема, низкою рішень затверджено тимчасові тарифи на платні медичні, палатні послуги, що надаються комунальними некомерційними підприємствами обласної ради: КНП «Чернігівська обласна лікарня», КНП «Чернігівський медичний центр сучасної онкології», КНП «Чернігівський обласний кардіологічний центр». Керівники медичних закладів хотіли такі тарифи: мамографія молочних залоз — 530 гривень, загальний аналіз крові — 90, розгорнутий — 140, кардіограма — 130, видалення постійного зуба — 200 гривень. Палатні послуги мали становити від 370 до 850 гривень. У кардіодиспансері рентген можна буде зробити за 120 гривень, електрокардіографію за 50, УЗД — від 70 до 170 гривень. У результаті обговорення визначено: ці тарифи не стосуватимуться пацієнтів, у яких є направлення сімейного лікаря.

Чернігів.