Сталося це поблизу населеного пункту Богуславіце Ченстоховського повіту Сілезького воєводства.

За інформацією міністра охорони здоров’я РП Лукаша Шумовського, постраждали 36 осіб, із них 23 госпіталізовано, у тому числі, четверо, які отримали найтяжчі поранення. «Стан чотирьох найтяжче поранених осіб серйозний, але стабільний, їхнім життям не загрожує небезпека», — резюмував міністр.

А ситуація була дуже небезпечна. За попередньою інформацією поліції, причиною ДТП стало те, що в автоцистерни, яка перевозила, за одними даними, сипкі небезпечні субстанції, а за іншими — «речовини невідомого походження», тріснула шина. Водій втратив керування і врізався в автобус тернопільського перевізника, що їхав попереду. Той, у свою чергу, вдарившись у причеп вантажівки з легкозаймистими речовинами, яка їхала перед ним, перекинувся на бік. Це стало щастям у нещасті для пасажирів. Бо далі дійшло до зіткнення двох згаданих вантажівок. На тій, що перевозила легкозаймистий вантаж, спалахнула пожежа, яку вдалося погасити, але згоріла перевізна документація. Проте вогонь, що перекинувся на автоцистерну, згасити не вдалося, і та згоріла вщент.

Про серйозність ситуації свідчить поява на місці аварії до тридцяти бригад пожежників, яким належало не лише погасити пожежу, а й усунути наслідки аварії. До слова, за повідомленням рятувальників, вони мали величезні проблеми із звільненням водія автобуса зі сплюснутого металевого корпусу. На місце аварії прибули сім карет швидкої допомоги, чотири гелікоптери медичної рятувальної служби, а також, вертоліт військової медичної евакуації. Та з’ясувалося, що в послугах військових потреби не було.

Усім пасажирам автобуса, не лише пораненим, була надана відповідна допомога. В постійному оперативному контакті з пожежниками, поліцією та рятувальними службами перебувають працівники Генерального консульства України у Кракові.

До речі

Польща відучора відновила скасований раніше карантин для авіапасажирів, які прилітають з України. Якщо вони не належать до пільгових категорій (про перелік яких можна дізнатися на сайті Прикордонної служби РП), то муситимуть відбути двотижневу самоізоляцію.

Фото відділу пожежної охорони Міканув.