На знімку: під час засідання круглого столу.

Круглий стіл з організаціями та установами Закарпаття, які реалізовують проекти в рамках програм транскордонного співробітництва «Польща — Білорусь — Україна» та «Угорщина — Словаччина — Румунія – Україна» 2014—2020, відбувся в ректораті Ужгородського національного університету. Ці програми фінансуються з фондів Євросоюзу.

Перед учасниками заходу виступили голова Закарпатської обласної державної адміністрації Олексій Петров, голова обласної ради Михайло Рівіс, міський голова Ужгорода Богдан Андріїв, ректор УжНУ професор Володимир Смоланка, очільники багатьох структур, що задіяні в транскордонній співпраці.

Зазначалося, зокрема, що Ужгородська міська рада приділяє велику увагу транскордонному співробітництву і долученню до грантових проектів. Зараз у місті їх реалізується сім — у медицині, освіті, культурі, охороні навколишнього середовища і безпеці.

Доповідачі докладно розповіли про транскордонні проекти, які реалізують Ужгород із містами-побратимами, Ужгородський національний університет, Басейнове управління водних ресурсів річки Тиси, Агенція сприяння сталому розвитку Карпатського регіону «ФОРЗА», Агенція регіонального розвитку й транскордонного співробітництва «Закарпаття», обласна дитяча лікарня, Асоціація розвитку малого і середнього бізнесу та інновацій «Ужгород-ХХІ вік».

Було представлено важливі проекти, спрямовані на розвиток соціально-економічної інфраструктури, збереження довкілля, вдосконалення галузі охорони здоров’я, примноження культурно-історичної спадщини краю та окремих громад.
Всебічно проаналізовано досягнення проектів, можливості взаємодії з органами регіональної влади щодо вирішення адміністративно-організаційних питань впровадження цих документів, їх фінансової та методичної підтримки.

А зважаючи на той факт, що Закарпаття межує з чотирма країнами Євросоюзу і що місцеві громади традиційно, уже десятиліттями, підтримують добрі відносини з колегами із сусідніх держав, а обласна рада останніми роками налагодила тісну співпрацю з регіонами багатьох країн, роль транскордонного співробітництва щодалі зростає. А прикордонне Закарпаття, розширюючи й поглиблюючи цю співпрацю, стає реальним містком у намірах України до європейської і трансатлантичної інтеграції.

Ужгород.

Фото прес-служби міської ради.