Історичні пам’ятки селища Маневичі, залізничний вокзал (1905)

Фото з сайту: manevychirada.com.ua

 

Президенту України

Голові Верховної Ради України

Прем’єр-міністру України

Шановний Володимире Олександровичу!

Шановний Дмитре Олександровичу!

Шановний Денисе Анатолійовичу!

До вас звертаються представники Маневицького району, які відзначені державою за особистий внесок в економічний, культурний та соціальний розвиток України.

Сьогодні в країні на завершальному етапі перебуває адміністративно-територіальна реформа, яка визначає на території Волинської області чотири укрупнені райони. Один з них складатиметься із теперішніх Маневицького, Любешівського та Камінь-Каширського районів. Нині гостро стоїть питання щодо визначення адміністративного центру новоутвореного району —

смт Маневичі чи міста Камінь-Каширський.

Вимоги щодо врахування економічних, історичних, природничих і культурних чинників у процесі адміністративно-територіальної реформи є вкрай актуальними для жителів Маневицького району. Він є найбільшим за площею (2265 кв. км, або 11% території області), має 71 населений пункт, а також є єдиним в Україні, де діють відразу чотири держлісгоспи. Тут працюють два потужні торфозаводи, які дають понад 60% загальноукраїнського виробництва паливних брикетів, низка інших промислових підприємств. За минулий рік Маневицький район реалізував промислової продукції на 405 мільйонів гривень, що вдвічі більше, ніж два інші райони — Любешівський і Камінь-Каширський — разом. Аграрний сектор Маневицького району представлено двома великими тваринницькими підприємствами — «Баффало» та «Агроситниця».

Окрім того, Маневицький район зручно розташований на перетині міжнародної автомагістралі М-07 Київ — Ковель — Ягодин (47 км у межах району) та автомагістралі державного значення Р-14 Луцьк — Маневичі — Любешів — держкордон з Республікою Білорусь (62 км у межах району), а також 45-кілометрового відрізка залізниці Київ — Ковель.

Важливим аргументом на користь Маневич є і той факт, що в селищі розташовано багато адміністративних установ, зона впливу яких розповсюджується на кілька сусідніх районів.

На території району проживає 54 тисячі осіб, з них у Маневичах — 12 тисяч. Більше того, Маневицький район значною частиною території входить до 30-кілометрової зони спостереження Рівненської АЕС. Це вимагає постійної готовності до виникнення будь-яких ситуацій у контрольованій зоні РАЕС і проведення відповідної роботи, зокрема в налагодженні тісної співпраці з адміністрацією РАЕС.

Ми та наші земляки стурбовані тим, що центр майбутнього укрупненого району планують розмістити в місті Камінь-Каширському, воно, по-перше, лежить далеко від магістральних автошляхів, а по-друге, проведена туди з Ковеля тупикова залізнична колія заросла травою, оскільки з квітня минулого року нею не пройшов жоден вагон.

Наразі абсолютна більшість населення Маневицького та Любешівського районів, а також декілька населених пунктів Камінь-Каширського району вважають можливим створення четвертого району з центром у смт Маневичі. Переконані, що поряд із соціально-економічними перевагами, найголовніший аргумент, яким не можна нехтувати, — воля мешканців районів, що мають увійти до складу укрупненого адміністративного новоутворення. Саме таке волевиявлення виборців двох районів було зафіксовано рішеннями Маневицької та Любешівської районних рад.

Просимо врахувати, що населення району готове до рішучих дій, аби не допустити розміщення центру майбутнього району в Камені-Каширському. Якщо це неможливо, то НАПОЛЯГАЄМО повернутися до розгляду першого варіанта реформування, запропонованого Кабінетом Міністрів, у межах трьох районів на Волині із центром у місті Луцьку, місті Ковелі та місті Володимирі-Волинському.

Просимо вашої допомоги у вирішенні питання щодо створення четвертого району з центром у Маневичах. Маємо щиру надію, що ви мудро підійдете до вирішення цього питання, яке може призвести до соціальної напруги в поліському регіоні.

З повагою:

Заслужений працівник культури України
ХОМИЧ Петро Микитович;

Заслужений діяч мистецтв України
СИНЮТІН Олександр Володимирович;

Заслужений енергетик України
ВАЩУК Сергій Панасович;

Заслужений працівник культури України
ДАРЧУК Василь Михайлович;

Заслужений лісівник України
ХОМИЧ Любов Андріївна;

Заслужений працівник ветеринарної медицини України
НЕРОДИК Анатолій Спиридонович;

Заслужений лісівник України
РАДІОН Володимир Олександрович;

Заслужений працівник сфери послуг України
КОВАЛЬСЬКИЙ Леонід Володимирович;

Заслужений лісівник України
БАБИК Сергій Андрійович.

Смт Маневичі, 3 липня 2020 р.