Про це повідомляється на сторінці відомства у Фейсбуці. Інформація супроводжується відеоматеріалом. Вінничанин, який поїхав у Донецьк провідати родичів, розповідає, як представники так званого міністерства держбезпеки «ДНР» затримали його і доставили до в’язниці. За словами чоловіка, там він зазнав не тільки психологічного тиску, погроз, а й фізичних тортур. Заходи впливу були спрямовані на те, щоб погодився співпрацювати з окупантами. Називали, що саме мав би робити: збирати й передавати матеріали про стратегічні об’єкти, їх місце розташування, охорону тощо. Інформацію вимагали супроводжувати фотознімками.

Чоловік підписав на те згоду. Каже, зробив це, бо боявся за своє життя і життя рідних. Не знав, чи відпустять, якщо не погодиться на співпрацю. За його словами, підписав усе, що вимагали, тільки б живим вибратися з Донецька.

Одразу після повернення додому з ним зв’язався один з представників окупантів і доручив перше завдання. Замість його виконання вінничанин звернувся до СБУ, розповів про те, що з ним сталося під час поїздки до родичів в тимчасово окупований Донецьк.

У повідомленні УСБУ наголошується, що громадяни звільняються від кримінальної відповідальності, якщо вони добровільно поінформували правоохоронні органи про факт їхнього вербування, а також не вчинили дій на шкоду безпеки держави.

Державна зрада карається позбавленням волі строком до 15 років, — зазначається у повідомленні УСБУ.