І до того ж стати серйозним джерелом для наповнення муніципального бюджету. Однак натомість містяни тут бачать лише сміття, відсутність інфраструктури для занять спортом і розваг. Та й для дітей нічого особливого не передбачено.

Щоб змінити ситуацію, перетворити набережну на справді сучасну європейську, необхідна системна робота влади, інвестиції міста та бізнесу. Але передусім потрібне чітке розуміння, у якому напрямку рухатися. Тобто необхідна програма розвитку території.

У цьому упевнений народний депутат Муса Магомедов (на знімку). Він вважає, що для розкриття потенціалу цієї унікальної ділянки Запоріжжя необхідно розробити детальний план реконструкції й переходити до дій. «Звичайно, для цього необхідні вкладення. Але слід почати з розроблення повноцінного плану реконструкції паркової зони. Якщо говорити про те, який вигляд матиме набережна, то як приклад можна взяти сусідній Дніпро або Київ. Але тут ситуація така, що буквально за два кроки від пляжу — величезна кількість сміття. Це неприпустимо», — зазначає народний депутат.

Отже, необхідний чітко визначений проект, який затвердять жителі міста та влада. Фахівці переконані: сьогодення європейського узбережжя — це комфортні умови і для відпочивальників, і для бізнесу. «Ми повинні переглянути взагалі всю концепцію розвитку набережної. Нині вона запроектована як магістраль безперебійного руху. Повинні бути містобудівні точки: торгівля, спорт і все, що дає змогу розбудовуватися рекреаційним територіям. І це величезний потенціал для наповнення міського бюджету», — розповів керівник архітектурної майстерні Юрій Лукашов.

Фахівці наголошують: будь-які масштабні зміни неможливі без системної роботи. На першому етапі слід провести інвентаризацію користувачів земельних ділянок, дати можливість створювати на узбережжі повноцінну спортивну, оздоровчу та розважальну інфраструктуру. Тому ініціатива створення по-справжньому європейського майбутнього запорізької набережної має знайти підтримку серед городян. «Повинен бути план розвитку цієї зони. У жителів має бути безперешкодний доступ до води — це одна з базових вимог. Усе це є загальнодоступною інфраструктурою. Працювати має саме місто, а також необхідно залучати інвестора. Потрібно створювати умови, щоб бізнес приходив і робив тут правильні цивілізовані й гарні речі — у рамках сформованого плану», — запевняє Муса Магомедов.

Фото з відкритих джерел.