926 осіб із числа раніше захворілих одужали, 23 померли. За весь час пандемії інфіковано 50 414 осіб.

Дев’ять областей України (Волинська, Закарпатська, Донецька, Івано-Франківська, Львівська, Одеська, Рівненська, Тернопільська й Харківська) не відповідають усім необхідним критеріям для послаблення протиепідемічних заходів, повідомляє прес-служба МОЗ.

Напередодні міністр охорони здоров’я Максим Степанов заявив в ефірі одного з телеканалів про зростання захворюваності на коронавірус через несвідомість громадян. Він висловив сподівання, що парламент підтримає законопроект про штрафи за ігнорування маскового режиму.

«Якщо ми проаналізуємо, як у нас відбувався розвиток епідемії, то можемо побачити, що ми зафіксувалися на певному рівні 300—400 хворих, почали процес пом’якшення, прийшли до адаптивного карантину... Але деякі люди сприйняли це як повний вихід з карантину — і останні чотири тижні ми спостерігаємо зростання», — сказав він.

За словами Степанова, на осінь «готуємося до гіршого варіанта». «За три місяці ми підготували систему, нині за ефективністю лікування й за забезпеченістю лікарень ми перебуваємо в набагато кращих умовах, ніж це було три місяці тому», — запевнив міністр.

Своєю чергою головний санітарний лікар МОЗ Віктор Ляшко заявив в інтерв’ю «ВВС Україна», що спрогнозувати епідситуацію на осінь нині майже неможливо, і підтвердив слова Степанова про підготовку «до найгірших сценаріїв». За його словами, МОЗ обговорює з Міносвіти формат роботи шкіл з 

1 вересня в умовах пандемії коронавірусу. Йдеться про кілька моделей — про дистанційну освіту, проміжний варіант і повне повернення дітей до шкіл.

Тим часом гендиректор Всесвітньої організації охорони здоров’я Тедрос Аданом Гебреісус констатував: темпи поширення COVID-19 продовжують зростати, а пандемія ще не досягла піку.

***

МОЗ веде переговори з компаніями щодо закупівлі противірусного американського препарату «Ремдесивір» для лікування пацієнтів з COVID-19. Про це під час онлайн-брифінгу заявив очільник профільного відомства Максим Степанов. Ці ліки внесено до протоколу лікування українськими фахівцями. За словами Степанова, раніше цей препарат не був доступний для продажу. Нині попередньо є домовленість про його закупівлю в кількості, розрахованій на лікування 8 тисяч пацієнтів...