На цьому наголошують народні депутати від фракції «Голос». На офіційному сайті цієї політичної партії розміщено інформацію про те, що парламентарії підготували альтернативний президентському законопроект про внесення змін до закону про судоустрій і статус суддів та деяких законів щодо діяльності Верховного Суду та органів суддівського врядування.

Українці зневірені в судовій системі, а відчуття зниження рівня корупції в судах та невідворотності покарання за порушення закону відсутнє, йдеться в повідомленні. Як наслідок —  недовіра і зневага до судової влади загалом. Низка гучних випадків скомпрометувала діяльність судів у нашій країні. Президентський законопроект не вирішує проблему з органами суддівського врядування, а навпаки її поглиблює, переконані представники «Голосу». Зо-крема, вони наголошують: у запропонованому главою держави варіанті змін посилюється роль Вищої ради правосуддя та нівелюються конкурсні процедури. Натомість законопроект «Голосу» передбачає оновлення Вищої ради правосуддя, залучення міжнародних експертів та реальне оновлення судової гілки влади.

Текст законопроекту фіналізували з урахуванням коментарів та зауважень експертів. Народні депутати Олег Макаров та Ярослав Юрчишин залучили до обговорення представників професійних об’єднань, судової гілки влади, громадських організацій та профільних аналітичних центрів. У розмові взяли участь президент Асоціації правників України Денис Бугай та координаторка законопроектної роботи Асоціації правників України Ольга Лопушанська, виконавча директорка та адвокаційний менеджер Фундації DEJURE Ірина Шиба та Степан Берко, заступник голови правління Центру політико-правових реформ Роман Куйбіда, експертка Центру протидії корупції Галина Чижик, директор Міжнародної організації з розвитку права в Україні (IDLO) Леван Дучідзе, член Вищої кваліфікаційної комісії суддів України (2016—2019 роки) Андрій Козлов та члени Вищої ради правосуддя 2017—2019 років Андрій Бойко та Анатолій Мірошниченко, а також юридичний радник «Голосу» Максим Костецький.

«Запит на судову реформу в Україні є і від бізнесу, і від українського суспільства, і від міжнародних партнерів, — зауважив, зокрема, із цього приводу Ярослав Юрчишин. — Президентський законопроект немає сенсу вдосконалювати, це нереально. «Голос» подає альтернативний проект закону про перезавантаження реформи українських судів, розроблений разом із незалежними експертами від різних організацій. У своєму законопроекті ми передбачаємо реформування Вищої кваліфікаційної комісії суддів, посилення її автономності та незалежності. ВККС має бути повноцінним дисциплінарним органом суддівського самоврядування. Також має бути жорсткий відбір кандидатів та членів Вищої ради правосуддя. Залучення міжнародних експертів дасть змогу якісно оновити ВРП».

Вл. інф.