Ще по 20 тисяч гривень отримає кожен із постраждалих.

Про це йшлося на засіданні регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій, яку проводив голова Луганської облдержадміністрації — керівник обласної ВЦА Сергій Гайдай.

Очільник області доручив провести належні заходи щодо оцінки втрат населення для подальшої виплати компенсацій з державного бюджету. Зокрема, мають бути складені дефектні акти про пожежу, довідки про збитки, завдані надзвичайною ситуацією, а також списки осіб, які мали реєстрацію в постраждалих будинках.

За словами голови ОДА, пожежу, що вирувала 6—7 липня на території Сєвєродонецького та Новоайдарського лісомисливських господарств, попередньо класифіковано як надзвичайну ситуацію регіонального рівня природного характеру із загрозою поширення та набуття ознак надзвичайної ситуації державного рівня.

Сергій Гайдай також доручив забезпечити підвезення дітей на зовнішнє незалежне оцінювання з української мови в Сєвєродонецьк та Новоайдар.

Начальник ГУ ДСНС у Луганській області Михайло Пшик доповів, що реальної загрози поновлення пожежі наразі не вбачається. Лісова охорона постійно здійснює обхід територій та контролює ситуацію. Сили ДСНС, що прибули на допомогу луганським рятівникам, працюватимуть до повної ліквідації пожежної небезпеки.

«Поліція продовжуватиме патрулювати постраждалі населені пункти, допоки того вимагатиме ситуація», — про це заявив начальник ГУНП у Луганській області Сергій Колесник. За його словами, Нацполіція зареєструвала 149 повідомлень про загоряння. Порушено три кримінальні справи, у тому числі за можливим фактом підпалу.

Станом на вечір 8 липня на ліквідації наслідків стихії працювали 125 одиниць техніки ДСНС, ЗСУ та управління лісового та мисливського господарства.

Також до ліквідації пожежі залучено рятувальників із Донецької, Харківської, Полтавської, Дніпропетровської областей.

Пожежею знищено 24 та пошкоджено 35 житлових будинків. На жаль, п’ятеро людей загинули. Надана допомога 43 постраждалим. Госпіталізовано до лікарень Сєвєродонецька — 7 та Новоайдару — 7 осіб. Особи, що постраждали, забезпечені всім необхідним.

Сергій Гайдай висловив свою вдячність усім, хто взяв участь у гасінні пожежі. Окремо очільник Луганської області подякував лікарям. За його словами, всі служби спрацювали добре та зробили все можливе для приборкання стихії.