На знімку: Президент України Володимир Зеленський, голова Чернівецької облдержадміністрації Сергій Осачук (на передньому плані).

Перше — це перинатальний центр, довгобуд, який щойно відкрився завдяки підтримці уряду та активній позиції голови Чернівецької ОДА Сергія Осачука. Глава держави привітав з народженням доньки жінку, котра перша народила в новому перинатальному центрі, а також ознайомився з роботою відділень анестезіології та інтенсивної терапії новонароджених. Директор медзакладу Дмитро Манчуленко розповів Президентові про центр та показав приміщення, які справді варті уваги завдяки їх сучасному оснащенню.

Коментуючи ситуацію з коронавірусом на Буковині, В. Зеленський зауважив, що медики Чернівецької обласної клінічної лікарні перші в Україні зіткнулися з COVID-19 та стали на боротьбу з недугою. «Нині вже є втішні результати, медики не підвели громадян. Я обіцяю робити все, щоб ваші лікарі та медперсонал були соціально та матеріально захищені, отримали всі заслужені компенсації. Коли в деяких областях був «штиль», ніхто не бачив загрози, ходили без масок, без інших засобів захисту від COVID-19, у Чернівецькій області була хвиля, яка зносила все, і ви її витримали. Упевнений, що, висловлюючи подяку вам, я дякую всім лікарям, медсестрам, водіям «швидких», які теж до-помагали вам боротися з COVID-19. Але розслаблятися не можна. Ця боротьба ще не закінчена, і ми, як громадяни України, на вас дуже розраховуємо», — сказав Президент.

Не менш важливим було відвідання затоплених територій Буковини. На мосту в Маршинцях, який пошкодила велика вода, глава держави пообіцяв відбудувати його ще цього року. «З вас — 50 грамів, а з мене — міст», — сказав він жартома маршинцям. Але його слова мешканці Новоселицького району сприйняли всерйоз. Це перший Президент, який поставив питання руба. Було тепле і конструктивне спілкування з людьми у Маршинцях, таке тут пам’ятають довго. Люди висловлювали подяку і голові ОДА Сергію Осачуку, який проявив себе у критичній ситуації справжнім господарем та виваженим керівником краю.

У приміському чернівецькому селі Рідківці Президент навідався на будівництво школи. Він заявив, що будівельні роботи мають бути завершені не пізніше 1 вересня, і обласна влада це має взяти на контроль. Як і ліквідацію наслідків масового підтоплення сільгосптериторій, будинків та городів у зоні лиха. Нині уряд, за його словами, робить усе, щоб громадянам і громадам було все відшкодовано. Президент високо оцінив зусилля чернівецької обласної влади в особі Сергія Осачука у критичних ситуціях, але наголосив на необхідності ремонту та будівництва автошляхів, де в Буковини не все гаразд з освоєнням коштів.

«У нас було надто велике управління як капітального будівництва, так і доріг. Свого часу ми провели аудит і розділили підрозділ навпіл, але трохи не розрахували час, який займають тендерні процедури. Бо все пов’язано з дотриманням законів, конкурсами, проходженням коштів через казначейські рахунки. Це затримало нас на 2—3 місяці у процедурі. Але сьогодні всі тендери проведено, відкрито, завершено. Мова про 50 кілометрів місцевих та 70—80 кілометрів державних доріг. До 1 вересня роботи будуть завершені. На дороги місцевого значення виділено понад мільярд гривень», — прозвітував С. Осачук.

Дізнавшись про логістичну проблему, пов’язану з тим, що потяги до Чернівців із Києва їдуть через Молдову, тоді як до Кам’янця-Подільського потрібно збудувати лише 34 кілометри колії, глава держави висловив думку, що це можна швидко виправити. «Це реальна проблема. Це — інфраструктурна проблема. Проект складний, але пріоритетний. Я не знаю, наші депутати мені не казали про це. Хоча ми з вами частіше зустрічаємося, ніж з нашими депутатами», — зауважив В. Зеленський. Дискусія відбувалася на зустрічі з представниками бізнесу в Чернівецькому національному університеті. Зустріч мала на меті обговорення з підприємцями їхніх проблем і шляхів їх розв’язання, а також проблем, пов’язаних із розвитком туристичної галузі на Буковині, що впирається в будівництво доріг у Карпатах і транспортні незручності.

С. Осачук презентував туристичні принади Чернівецької області. Він розповів Президентові про потенціал та проблеми туристичної галузі Буковини.

Слово також узяв народний депутат від 203-го округу Георгій Мазурашу. Він заявив, що для реалізації проекту з прокладання колії вже є потенційний інвестор, який готовий вкласти гроші в будівництво 34 кілометрів залізниці до Кам’янця-Подільського.

Президент вчергове зауважив, що хоче почути «предметну дискусію» з цього питання. Для цього В. Зеленський запропонував найближчим часом зустрітися в Офісі Президента міністру інфраструктури, керівнику «Укрзалізниці», голові Чернівецької ОДА та народним депутатам з Чернівецької області.

«Ви прийдіть, будь ласка, з програмою. Я думаю, що ми точно це зробимо. Я не хочу дискутувати про деталі. Мені цікаво, як це зробити швидше. Може, авіасполучення можна зробити якіснішим? Давайте це пропрацюємо, наприклад, наступного тижня», — сказав Президент.

Чернівецька область.

Фото прес-служби Чернівецької ОДА.