Комітет Верховної Ради з питань антикорупційної політики заслухав інформацію щодо закриття Офісом Генерального прокурора кримінального провадження за фактом розкрадання коштів Приватного акціонерного товариства «VAB Банк» стабілізаційного кредиту, отриманого від НБУ.

Нагадаємо передісторію. На фінансовому ринку України Всеукраїнський акціонерний банк («VAB Банк») працював з 1992 року і за рейтингом Нацбанку входив до групи великих фінансових установ. Із 7 жовтня 2014 року банк перестав виплачувати кошти вкладникам і клієнтам. А 21 листопада 2014 року НБУ визнав «VAB Банк» неплатоспроможним і ввів тимчасову адміністрацію. Кошти, які не перевищували суму в 200 тисяч гривень, виплатив вкладникам Фонд гарантування вкладів фізичних осіб. Перед запровадженням тимчасової адміністрації банк отримав кілька стабілізаційних кредитів від НБУ. Куди поділися ці кошти, і мало розібратися слідство. Колишні власники і топ-менеджмент банку нині переховуються від слідства за кордоном.

Депутати намагалися на засіданні почути відповіді від НАБУ і САП щодо підстав відкриття та згодом оскарження ними закриття справи за рішенням суду. Виконувач обов’язків керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) Максим Грищук розповів, що кримінальне провадження за фактом зловживання службовим становищем посадовцями НБУ при видачі стабілізаційного кредиту «VAB Банку» було розпочато Національним антикорупційним бюро у листопаді 2016 року. У 2019 році справу було передано від НАБУ до Національної поліції. Проте у серпні 2019 році тодішній перший заступник Генерального прокурора Віталій Касько (за часів Генпрокурора Рябошапки) видав постанову про закриття провадження. Цю постанову було скасовано судом, і органом слідства знову визначено НАБУ. У листопаді 2019 року було оголошено підозру десятьом особам. У червні 2020 року за клопотанням сторони захисту Печерський суд міста Києва ухвалив рішення, яким визнав незаконною постанову про відновлення справи проти екс-заступника голови НБУ Олександра Писарука та бізнесмена Олега Бахматюка (колишнього власника «VAB Банку»). Однак НАБУ і САП подали апеляцію до Вищого антикорупційного суду, засідання у цій справі призначено на 20 липня.

Депутати також хотіли почути, скільки коштів на сьогодні виплачено і ще не виплачено вкладникам збанкрутілого банку, однак запрошені посадовці сказали, що ця інформація не в їхній компетенції. Зокрема, депутат Анатолій Бурміч запитав, чи було задокументовано конкретне привласнення коштів (адже, за його словами, якщо не було привласнення, то не було і підстав для відкриття провадження), як проводилася ревізія, а також чи веде НАБУ інші провадження щодо банків, які не повернули кредитів НБУ. Чимало запитань щодо розслідування справи «VAB Банку» пролунало і від народних депутатів Вадима Івченка, Анжеліки Лабунської, Михайла Цимбалюка і Григорія Мамки.

Адвокатка Тетяна Козаченко висловила думку, що справу було відновлено Генпрокуратурою «необґрунтовано і з численними порушеннями». Свою позицію також висловив представник НАБУ.

Представники Офісу Генерального прокурора на засідання комітету не прийшли. Як повідомила голова комітету Анастасія Радіна, Офіс Генпрокурора надав письмову довідку з цього питання. При цьому вона наголосила, що парламентський комітет не може втручатися у слідство і не є судом, щоб оцінювати вину фігурантів справи, а заслуховує це питання у рамках парламентського контролю.

Цю думку підтримав й ініціатор розгляду питання Ярослав Юрчишин, наголосивши, що оскільки справа нині перебуває у суді, то комітет не має підстав ухвалювати жодного рішення. «Ми почули, що сторони намагаються діяти в межах закону, і суд за підсудністю має право винести своє рішення, — сказав народний депутат. — Ми свою функцію парламентського контролю на цьому етапі здійснили і далі беремо зобов’язання стежити за цією справою в межах наших депутатських повноважень».