Такі завдання мають намір вирішити в Запоріжжі під час реформи галузі.

Один із ключових моментів цієї реформи — об’єднання дитячої і дорослої бібліотечних мереж міста. При цьому зберегти в них робочі місця й підвищити зарплату.

«Реорганізація бібліотечних систем дасть змогу вивільнити додаткові кошти за рахунок створення єдиної адміністративної і технічної служби без дублювання посад. За рахунок зекономленого вдасться виконати капітальні й поточні ремонти приміщень цих установ. Крім того, планується підвищити заробітну плату працівникам на 10—20%», — зазначили міські депутати на останній сесії.

Проект пройшов усі узгодження, у тому числі й у Мінкульті. Запоріжжя стане першим містом в Україні, хто це зробить.

Директор централізованої бібліотечної системи для дорослих Ірина Лєнь розповіла, що в рамках реформи триватиме введення єдиного електронного квитка, а також системи Е-книга. Це досить популярні послуги серед користувачів.

У планах — закупівля літератури для незрячих і слабкозорих, налагодження співробітництва з низкою видавництв.

У рамках міської програми з розвитку бібліотек сьогодні відбуватимуться ремонтні роботи одразу на декількох об’єктах. У підсумку установи мають стати сучасними хабами, які зацікавлять молодь.

Як розповіли в міськраді, вже закінчено ремонт у трьох книгозбірнях. Тривають роботи ще у двох. Один із об’єктів — бібліотека філії № 18 у Комунарському районі. У неї понад 5 тисяч постійних читачів. Але з 1976 року приміщення не ремонтували, тому накопичилося чимало комунальних проблем.

«Із січня цього року тут почався капремонт. Замінили комунікації, вікна, встановили сучасне освітлення, закупили нові меблі та провели косметичний ремонт кімнат. Після закінчення робіт бібліотека стане вільним простором для молоді, яка зможе не тільки брати літературу для читання, а й працювати в сучасних залах, використовуючи безплатний швидкісний Інтернет», —кажуть у міськраді.

Також у планах — відновити шаховий клуб для дітей і ввести майстер-класи, лекції з різних актуальних тем за участю цікавих спікерів.

«Багато турбот завдають старі комунікації, старі зали. Але нарешті бібліотеки почали змінюватися, у нас тепер буде дуже гарне приміщення. Наші читачі задоволені. З нетерпінням чекають, коли закінчиться ремонт. Сама реформа — це дуже цікавий проект. Вона несе в собі перспективу розвитку», — вважає завідувачка бібліотеки філії № 18 Юлія Марцинюк.

На капітальні ремонти книгозбірень цього року вже передбачено 2,5 млн грн. Але ця сума може бути подвоєна.

Триває ремонт у дитячій центральній бібліотеці. Планують роботу у двох книгозбірнях у Шевченківському районі. У департаменті прогнозують, що за п’ять років удасться повністю обновити всі 34 бібліотеки Запоріжжя.

На знімку: оновлені зали бібліотек.

Фото прес-служби міськради.

ЦИФРА

Нова структура передбачає наявність 34 підрозділів: 15 дорослих і 14 дитячих бібліотек, 3 бібліотечних пунктів, 2 книгосховищ.

ЦИТАТА

«Торік ми першими в Україні впровадили електронний каталог. Нині до нас звертаються по досвід програмного забезпечення. Уся література внесена в електронний каталог, доступ до якого читачі мають із дому. Крім того, можна відстежувати, де нині видання — у якійсь із бібліотек або на руках», — каже Ірина Лєнь.

ДУМКА

«В Україні небагато закладів цього типу, які перейшли на сучасні стандарти. Можливість обслуговувати читача вдома, логістичні системи, що дають змогу обмінюватися між бібліотеками книжками, електронні ігри, комп’ютерні програми, музика та відео — це і є сучасна бібліотека, яка переважно має відкритий доступ до книжок, якісний ремонт із чудовим Інтернетом і дає читачеві можливість працювати цілий день, щоб ніхто не турбував», — зазначає керівник харківського видання «Фоліо» Олександр Красовицький.

ОФІЦІЙНО 

«Ми вирішили переосмислити функції бібліотек. Упевнений, що це потужна галузь для суспільства, платформа для спілкування, для обміну думками, досвідом і, звичайно, для літератури. Ми перші в Україні, хто об’єднає дві бібліотечні системи — дорослу й дитячу — в одну юридичну особу: публічні бібліотеки міста Запоріжжя. Ми не звільнили жодної людини, і за рахунок злиття одержимо економію приблизно 5 млн грн. За ці кошти плануємо підвищити зарплату бібліотекарям, а також робити й надалі ремонти, — розповів директор департаменту культури і туризму міськради Сергій Білов.