У січні 1969 року — на ознаменування 25-річчя визволення Бердичева від окупантів — звання почесних громадян міста було присвоєно двом Героям Радянського Союзу — Петру Орєхову і Георгію Петровському.

Той бій, за який вони отримали Золоті Зірки, запам’ятався їм особливо. Ворог встиг ґрунтовно закріпитися в Бердичеві: мінні поля, протитанкові рови. Вирішили діяти нестандартно. Скориставшись нічною темрявою, до ворожих колон, які пропускали в місто, 31 грудня непомітно прилаштувався танковий взвод лейтенанта Петровського, затим батальйон майора Орєхова. Наші сили — 22 танки і 156 автоматників. Новий рік вони зустріли у ворожому оточенні. Німці встигли закрити проходи в мінних полях, вогнем артилерії зупинили наступ інших батальйонів 44-ї гвардійської танкової бригади. Тож відважні танкісти кілька днів вели в Бердичеві виснажливі бої. Бракувало води, боєприпасів. У числі тих, хто протистояв тут нашим військам, була й танкова дивізія СС «Адольф Гітлер». Після того до міста швидким маршем підійшла вся танкова бригада, а разом із нею і війська 305-ї стрілецької дивізії, опір ворога вдалося зламати. Для цього радянські формування розділилися на дві групи. Одна обходила Бердичів з півночі, друга — з південного заходу. Почали успішно розвивати наступ 18-та и 38-ма армії. Остаточно ворога вибили з міста 5 січня.

Визволителі були шоковані там, що тут накоїли окупанти. Перші німецькі танки з’явилися в місті ще 7 липня 1941 року. Людей не встигли евакуювати. Тільки за один день — 4 вересня, коли ще не минуло й двох місяців окупації, у ході ліквідації єврейської молоді було вбито 1303 людини. Їх вивези в поле ніби для того, щоб копати картоплю... Бердичів можна вважати ще одним Бабиним Яром: загалом у місті було знищено понад 38 тисяч жителів, передусім євреїв. Німці виявили й розстріляли членів підпільних груп. На каторжні роботи до Німеччини було вивезено 11 з половиною тисяч жителів міста.

Про минуле нагадують пам’ятники й пам’ятні знаки.

Успіхи на Бердичівському напрямку сприяли тому, що всього через десять днів після завершення Житомирсько-Бердичівської операції почалася інша велика битва — Корсунь-Шевченківська.

Житомирська область.