Отже, всесвітньо відомий музей «Айя-Софія» знову став культовим місцем. Раніше Верховний суд Туреччини також скасував рішення уряду часів Кемаля Ататюрка, але не визначив подальшу долю будівлі, віддавши все на відкуп президентові.

Дуже болісно сприйняли повідомлення перетворити Святу Софію на мечеть у Греції. Євродепутат від цієї країни, професор Критського університету Нотіс Маріас закликав владу Афін негайно накласти санкції на Туреччину. Він вважає, що наймінімальнішою відповіддю має стати закриття консульства Туреччини в північно-східному місті Комотіні, музею Кемаля Ататюрка в Салоніках, перегляд рішення про відкриття мечеті в передмісті грецької столиці Вотанікосі. Як максимум, на думку євродепутата, слід взагалі перекрити кордон з Туреччиною й закрити сотні невеликих мечетей, що діють, як він вважає, незаконно на території Греції.

Речник Реджепа Ердогана Ібрахім Калин поспішив усіх заспокоїти. Турецька газета Daily Hurriyet повідомила, що він у своєму інтерв’ю заявив: перетворення будівлі на мечеть не зашкодить іноземним туристам відвідувати його, і при цьому безоплатно. «Всі великі мечеті Стамбула відкрито і для вірян, і для відвідувачів. Як, наприклад, і католицькі храми в Парижі — кафедральний собор Нотр-Дам-де-Парі й базиліка Сакре-Кер. І там ніхто нікому не заважає», — заявив офіційний представник Ердогана.

Із цим не погоджується Всесвітня організація ЮНЕСКО, яка виступила зі спеціальною заявою. У ній турецькій владі нагадали, що Свята Софія в 1985 році була визнана пам’яткою світової спадщини саме як музей. Цей статус передбачає і низку правових зобов’язань для країни, де знаходиться охоронюваний об’єкт. Держава має гарантувати, що жодні зміни не вплинуть на його унікальність, а також зобов’язана повідомити ЮНЕСКО про будь-які потенційні зміни, а потім, за необхідності, подібні плани може бути розглянуто Комітетом ЮНЕСКО. «Цей об’єкт внесено до захищеного списку, зокрема як унікальна інтеграція архітектурних шедеврів, що відображають місце зустрічі Європи й Азії протягом кількох століть. Собор Святої Софії став зразком для цілого ряду церков і пізніших мечетей, а мозаїка палаців і церков Константинополя вплинула як на східне, так і на західне мистецтво», — зазначається в документі Комітету всесвітньої спадщини.

Константинопольський патріарх Варфоломій попередив, що перетворення музею «Айя-Софія» на мечеть може налаштувати мільйони християн по усьому світу проти ісламу. «Собор Святої Софії як музей був місцем і символом зустрічі, солідарності й взаєморозуміння між християнством та ісламом», — заявив він і закликав владу Туреччини переглянути це рішення.

І навіть відомий турецький письменник і громадський діяч Орхан Памук не підтримав рішення Ердогана. «Турки пишаються своєю світською мусульманською нацією. Перетворення Святої Софії на мечеть цю гордість у народу відбере. Мільйони світських людей у Туреччині публічно заперечували проти цього, але їхні голоси не було почуто. Бо в Туреччині, на жаль, немає більше свободи слова й демократії», — заявив він в інтерв’ю службі BBC.