Під час засідання.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Більше фото тут

Відкривши скликане на вимогу Президента позачергове засідання, Голова Верховної Ради Дмитро Разумков надав слово для виголошення заяв. Зокрема, народний депутат Андрій Мотовиловець (фракція «Слуга народу») з парламентської трибуни вибачився перед народною депутаткою із фракції «Європейська солідарність» Марією Іоновою за те, що під час минулого пленарного засідання в ході сутички біля трибуни торкнувся її руки. Він зауважив, що біля парламентської трибуни було в різні часи багато штовханини. «Я не хочу бути досвідченим політиком, хочу бути ефективним політиком, наше завдання — працювати і приймати закони», — сказав Андрій Мотовиловець. Співголова фракції «ЄС» Ірина Геращенко повідомила, що Марія Іонова перебуває у відрядженні — і від імені фракції прийняла ці вибачення.

За пропозицією народного депутата від фракції «Голос» Романа Лозинського депутати вшанували пам’ять загиблого на Донбасі у зоні ООС молодшого лейтенанта Тараса Матвіїва.

Парламент включив до порядку денного та розглянув за скороченою процедурою урядовий проект закону про внесення змін до статті 6 Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» (№ 3659). Заступник міністра фінансів Василь Шкураков поінформував, що законопроект передбачає надання кредитів для малих та середніх підприємств шляхом часткового (до 80%) гарантування державою боргових зобов’язань. На думку уряду, прийняття законопроекту, зокрема, сприятиме залученню іноземних інвестицій низці підприємств, зокрема, ПрАТ «Укргідроенерго», Канівській та Дністровській ГАЕС. Однак багато депутатів угледіли в законопроекті корупційні ризики, вважаючи недоцільним надавати приватним компаніям державні гарантії за кредитами, і за його схвалення проголосували лише 213 депутатів. Законопроект відправлено на доопрацювання до профільного комітету.

Чимало зауважень від депутатів пролунало і до законопроекту про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо запровадження механізму надання державних гарантій на портфельній основі та врегулювання порядку сплати податкового боргу (№ 3598), який було включено до порядку денного та розглянуто в першому читанні. За словами заступника міністра фінансів Василя Шкуракова, законопроект розроблено з такою ж метою: запровадження механізму державної підтримки суб’єктів господарювання мікро-, малого та середнього підприємництва — резидентів України шляхом надання державних гарантій для забезпечення часткового виконання боргових зобов’язань. Окрім того, законопроект № 3598 спрямований на погашення податкового боргу, який виник у підприємств на тимчасово окупованій території АР Крим та м. Севастополя до анексії цих територій.

Категорично проти законопроекту висловилися фракції «Батьківщина», «Голос», депутатські групи «За майбутнє» і «Довіра». У першому читанні законопроект підтримали лише 215 депутатів, і його також направлено для підготовки до повторного першого читання до профільного комітету.

Представник Президента у Верховній Раді, Перший заступник Голови Верховної Ради Руслан Стефанчук поінформував, що Президент України направив до парламенту листа із проханням зняти із розгляду законопроекти №№ 3809, 3708 і 3708-1 щодо місцевих виборів та зняття обмеження із зарплат чиновників.

Народний депутат Леся Забуранна («Слуга народу») доповіла проект закону про внесення змін до додатків № 3 та № 6 до Закону «Про Державний бюджет України на 2020 рік» щодо фінансового забезпечення проведення виборів (№ 3712). Вона нагадала, що згідно з чинним законодавством місцеві вибори мають призначатися не пізніше ніж за 70 днів, а виборчий процес має розпочатися не пізніше аніж за 50 днів до дня виборів. «Основною проблемою в організації місцевих виборів є їх фінансове забезпечення, адже значну частину коштів держбюджету було направлено на боротьбу з коронавірусною хворобою», — зауважила парламентарка. У законопроекті передбачається на 1,3 мільярда гривень зменшити видатки фонду боротьби з коронавірусною хворобою і спрямувати ці кошти на проведення місцевих виборів 25 жовтня 2020 року. Л. Забуранна наголосила, що законопроект підготовлено відповідно до пропозицій ЦВК, він дозволить провести на належному рівні позачергові та чергові місцеві вибори, а також проміжні вибори народного депутата України у 208-му виборчому окрузі (Чернігівська область).

Альтернативний законопроект (№ 3712-1) доповів його автор Роман Лозинський («Голос»). Він наголосив на неприпустимості скорочення фінансування проведення місцевих виборів, бо тоді ці вибори фінансуватимуть партії та олігархи, однак депутат пропонував взяти кошти на вибори не з Фонду боротьби із коронавірусом, а за рахунок великих агрохолдингів та латифундистів.

Під час обговорення Сергій Соболєв («Батьківщина») закликав підтримати зміни до бюджету, проте фракція вважає за недоцільне прийняти окреме рішення щодо фінансування заходів із Фонду боротьби з COVID-19.

Нестор Шуфрич («ОПЗЖ») нагадав, що ще під час голосування за створення коронавірусного фонду фракція наполягала фінансувати фонд не за рахунок виборів.

«Ми не повинні боятися місцевих виборів і провести їх чесно, не біймося виборів у країні», — наголосив Тарас Бутенко (ДГ «За майбутнє»).

Зрештою законопроект № 3712 у цілому з техніко-юридичними правками підтримали 330 народних депутатів.

У цілому також схвалено проект закону про внесення зміни до пункту 3 розділу II «Прикінцеві та перехідні положення» Закону «Про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України щодо вдосконалення електронної форми документообігу у Верховній Раді України» (№ 3720).