У ще одній інформації йдеться про результати досліджень забрудненої річки.

Джерелом забруднення став прогулянковий катер (на знімку), що належить приватній особі. Під час нещодавньої повені власник судна пришвартував його максимально близько до берега. Коли рівень води у річці знизився, катер накренило. Що саме спричинило витік дизпалива, поки що не встановлено.

Ситуацію прокоментував міський голова Могилева-Подільського Петро Бровко, який побував на місці події разом із народним депутатом України Геннадієм Вацаком.

— Те, що подія з розряду надзвичайних та небезпечних — факт, — йдеться у коментарі Петра Бровка на сайті міськради. — Паливо почало витікати в річку 12 липня з 13-ї години. Перша пляма мала розмір приблизно три метри, від неї тягнувся слід завдовжки майже 250 метрів. Він проходив і біля міського пляжу.

У понеділок фахівці взяли три проби води на дослідження: на місці виливу нафтопродукту у річку та біля міського пляжу.

— Вода біля судна має виражений запах нафтопродуктів, виявлено плівки, що від них утворюються, — йдеться у повідомленні міжрайонного відділу Вінницького обласного лабораторного центру МОЗ України. — За іншими параметрами санітарно-хімічних показників вода відповідає встановленим нормам «Державних санітарних правил планування та забудови населених пунктів». Так само відповідають вимогам названого нормативного документа досліджені зразки, взяті у двох інших місцях річки Дністер.

На місці НП працювали рятувальники Держслужби з надзвичайних ситуацій, які за допомоги техніки відкачали воду з катера, екологи, прикордонники (по Дністру проходить кордон з сусідньою Молдовою. — Авт.).

Як пояснив «Голосу України» один з екологів, Дністер — річка швидкоплинна, тож має властивість самоочищатися. Однак наявність масляних плям насторожує. Дизельне паливо токсичніше від нафти. Солярка містить у собі сполуки, частина з яких взаємодіє з водою, тому вони розчиняються у ній. Такий «коктейль» може потрапити у водозабір. Адже Дністер є джерелом питної води для низки міст України і Молдови. Втім, сподіватимемося, що до того часу річка очиститься.

Фото з Фейсбук-сторінки Могилів-Подільської міськради.