Додаткове пленарне засідання 13 липня

На вимогу Президента України відбулося додаткове пленарне засідання парламенту, на якому було розглянуто одне питання: проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за окремі правопорушення у сфері безпеки дорожнього руху (реєстр. № 2695). У сесійній залі зареєструвалися 350 народних депутатів.

Голова підкомітету з питань кримінального законодавства та протидії злочинності Комітету Верховної Ради України з питань правоохоронної діяльності Олександр Бакумов (фракція «Слуга народу»), доповідаючи законопроект, зауважив, що до його розгляду спонукало страшне ДТП на Столичному шосе в Києві 12 липня, в якому з вини водія напідпитку, котрий виїхав на зустрічну смугу, загинула вся родина — батьки і двоє дітей, а ще один хлопчик перебуває в реанімації лікарні в тяжкому стані. За його життя борються лікарі. Депутати вшанували хвилиною мовчання пам’ять загиблих.

«За минулий рік загиблих в ДТП — 3 тисячі 454 особи, 32 тисячі 736 осіб отримали травми, — розповів О. Бакумов. — Саме цей законопроект буде тим стимулом, щоб зрушити ситуацію з місця і виправити ставлення держави до цієї ситуації».

Законопроектом пропонуються зміни до Кодексу про адмінправопорушення, Кримінального кодексу, законів «Про дорожній рух» та Національну поліцію, посилюється відповідальність за керування транспортними засобами, річковими, морськими та маломірними суднами в стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння.

Голова Комітету з питань правоохоронної діяльності Денис Монастирський відзначив, що законопроект було напрацьовано ще парламентаріями минулого скликання. І вже були бурхливі дебати, якими мають бути взаємовідносини «поліцейський — водій» і якою має бути відповідальність за п’янку за кермом. Голова комітету навів декілька цифр. Торік справи щодо півтори тисячі осіб, які сіли за кермо напідпитку, було передано на розгляд громадської організації і... закрито. А ще понад 600 справ було закрито «за малозначністю», і порушники уникнули відповідальності. Денис Монастирський зазначив, що зауваження і пропозиції депутатів до законопроекту буде враховано під час доопрацювання до другого читання.

Під час обговорення парламентарії висловили низку застережень до законопроекту. Зокрема, Сергій Власенко («Батьківщина») вимагав вичистити із документа «все зайве», що не має стосунку до відповідальності за водіння автомобіля в стані алкогольного сп’яніння. Олександра Устінова («Голос») висловила думку, що законопроект дає можливість Національній поліції «виставляти подвійні стандарти» і «ловити всіх на радар у кущах», без будь-яких пояснень зупиняти транспортний засіб.

Руслан Князевич («Європейська солідарність») заперечив проти пропозиції у 10 разів збільшити штрафи за порушення швидкісного режиму. «Люди і так уже бояться їздити на автомобілях. Ви що, хочете поповнювати бюджет за рахунок простих українців?» — застеріг депутат. Сергій Рудик (ДГ «За майбутнє») зауважив, що у законопроекті немає відповіді на запитання, яке хвилює всіх автомобілістів: хто несе відповідальність за аварії через погане дорожнє покриття? Григорій Мамка («Опозиційна платформа — За життя») закликав внести до сесійної зали новий доопрацьований законопроект.

Заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко повідомив, що за минулий рік зафіксовано 115 тисяч фактів водіння в нетверезому стані. У цьому році за перше півріччя — 67 тисяч випадків. При тому, що штраф — 10 тисяч 200 гривень. «Грошима питання притягнення до відповідальності не вирішується, — підкреслив урядовець. — Цим законопроектом запропоновано за повторність водіння, керування в нетверезому стані 10 діб під арештом для того, щоб у тому числі мажори та синки багатеньких людей знали, що вони сидітимуть за ґратами». За словами А. Геращенка, штраф за кермування без водійських прав зросте із 510 до 10200 гривень. А в разі загибелі людини у ДТП пропонується підвищити кримінальну відповідальність до 12 років позбавлення волі. І відпускати на свободу тільки після відсидки мінімум 2/3 строку.

Законопроект у першому читанні підтримали 282 депутати.

Тенденція

За минулий рік зафіксовано 115 тисяч фактів водіння в нетверезому стані. У цьому році за перше півріччя — 67 тисяч випадків. За минулий рік у ДТП загинули 3 тисячі 454 особи, 32 тисячі 736 осіб отримали травми.